· · Komentari: 0

Da li su ishrana i raspoloženje povezani? Evo šta bi moglo da nam pomogne da prebrodimo dan

Ne možemo svakog dana da se osećamo potpuno raspoloženo.

1646590432_breakfast-g4a4b5ff93_1280.jpg
Foto: Pixabay

Dešavaju se osilacije u raspoloženju, ali treba znati da ono što jedemo može da bude od pomoći. Određeni obroci i minerali pomažu u proizvodnji hemikalija u našiem mozgu koje utiču na raspoloženje i koncentraciju.

Mediteranska dijeta

Zdravlje creva je povezano sa ishranom bogatom zdravim mastima, vlaknima, mlečnim proizvodima, fermentisanom hranom i antioksidansima. Tradicionalne dijete poput mediteranske, japanske i norveške kuhinje povezane su sa manjim brojem slučajeva mentalnih bolesti. Zdrave masti, vlakna, mlečni proizvodi, fermentisana hrana i antioksidansi su u izobilju u ovim dijetama. Kao rezultat toga, ishrana bogata zdravim mastima, vlaknima i antioksidansima može da vam pruži najbolje šanse da imate zdrava creva i um!

Pročitajte još: Četiri razloga zbog kojih PISTAĆI treba da budu deo našeg dnevnog menija

Doručak treba da bude uravnotežen

Svakodnevno konzumiranje doručka poboljšava raspoloženje, pamćenje i energiju tokom dana, kao i osećaj mira. Iz toga sledi da bi preskakanje doručka imalo suprotan efekat, što bi rezultiralo umorom i anksioznošću. Šta uopšte čini dobar doručak? Puno vlakana i hranljivih materija, kao i malo nemasnih proteina, zdravih masti i ugljenih hidrata od celog zrna, piše Pinkvilla.

Efekat kofeina

Previše kofeina može da izazove razdražljivost i glavobolju, posebno kod osoba koje nisu na to navikle. Odvikavanje od kofeina može takođe da ima slične simptome kod osoba koje su navikle da redovno konzumiraju velike količine kofeina.

Ugljeni hidrati

Potrebna je energija da bi vaš mozak mogao da se koncentriše i fokusira. Glukoza u krvi obezbeđuje ovu energiju, a glukoza u našoj krvi potiče od ugljenih hidrata koje konzumiramo. Kada je mozak "iscrpljen" možemo da se osećamo loše, umorno i ne možemo efikasno da razmišljamo. Tako da vodite računa o tome da unosite obroke koji imaju ugljene hidrate. Probajte hranu kao što su zob, žitarice, bademi i semenke koje polako oslobađaju energiju.

Minerali i vitamini

Vašem telu mogu da nedostaju važni vitamini i minerali ako ne jedete dovoljno hrane bogate hranljivim materijama, što može da utiče na vitalnost, raspoloženje i kognitivne funkcije. Jedite zdravu, uravnoteženu ishranu koja uključuje puno voća i povrća da biste dobili vitamine i minerale.

BONUS VIDEO
 


 
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.