· · Коментари: 0

Семенке богате хранљивим материјама: Одличне за снижавање холестерола и водећи извор омега 3 масних киселина

Ланено семе се показало као моц́на храна, препуна благодати за опште здравље

1675011202_shutterstock_1711949356.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Лан је толико богат да његове семенке заузимају девето место на скали 100 најхрањивијих намирница.

У наставку прочитајте које све хранљиве материје можете пронаћи у овим семенкама.

Омега 3 масне киселине

Ове масне киселине део су оних здравих масти неопходних за функционисање организма. А знате шта? Ланено семе је најбољи извор омега 3 масних киселина на свету! Оне су веома важне за нас, а наше тело их не ствара, већ морамо да их унесемо кроз исхрану. Омега 3 масне киселине могу се наћи у разним семенкама, орашастим плодовима, риби и морским плодовима. Ипак, по количини овог важног састојка, млевени лан је ненадмашан. Ето разлога да га уврстите у ваш јеловник!

Лигнини

То су једињења која су део скоро сваке биљне хране. Ипак, и овог једињења највише има у лану. По чему су посебни? Лигнини из лана имају својства антиоксиданата и делују као фитоестрогени – биљна варијанта естрогена. Поређења ради, ланене семенке имају 338 пута више лигнина него сунцокретово семе. Ова својства чине га моћним у борби против бројних болести и упала, а фитоестроген врши своју улогу у регулисању неких здравствених стања код жена.

Слузаста структура

Оно по чему су ланене семенке посебне јеста њихова слузаста структура. Она су богата растворљивим влакнима која са водом формирају супстанцу сличну слузи, па тако утичу на бољу пробаву. Ова слуз на неки начин одржава равнотежу у пробави – омогућава боље пражњење црева и спречава затвор, док у исто време спречава пребрзо пражњење и омогућава цревима да покупе што више храњивих материја из хране, пиш минутзамене.цом.

Редовном конзумацијом ланених семенки можете утицати на следеће здравствене проблеме:

Здравље срца

Млевно семе лана богато је омега 3 масним киселинама. Истраживања која су се бавила његовим утицајем на здравље показала су да оне могу имати значајну улогу у смањењу високог крвног притиска и у спречавању артимије. Омега 3 масне киселине спречавају стврдњавање артерија услед стварања наслага у њима и помажу у снижавању лошег холестерола. У том процесу још значајну улогу имају лигнини. Истраживања су показала да они смањују могућност формирања наслага у крвним судовима за чак 75%. То је, признаћете, импозантана бројка.

Одличне за варење

Семенке лана садрже велике количине влакана која могу да помогну у побољшању здравља пробаве. Одличан је извор растворљивих и нерастворљивих влакана. Нерастворљива влакна подстичу кретање материјала кроз ваш пробавни систем.

Захваљујући позитивном дејству влакана на дигестивни тракт, ланено семе регулише цревну флору коју уједно и обнавља, елиминишући токсине из организма и побољшавајући пробаву. На желудац делују облажући његову слузокожу, те смањују проблеме с повећаном киселином. Влакна у састав ланеног семена улазе као растворљива и нерастворљива, благотворна су за пробаву, здравље црева, одржавање идеалне телесне тежине и регулацију холестерола.

Извор протеина

Протеин је важан за здравље костију, мишиц́а, хрскавице и коже. Ланено семе је одличан извор висококвалитетних биљних протеина. Једна кашичица ланеног семена садржи скоро 2 грама протеина, тако да је ланено семе одржива опција пуна протеина за оне који траже алтернативу изворима животињских протеина.

Јачају имунитет

Када поменемо антиоксиданте, већина људи помисли на чаробне моћи боровница, лимуна и осталог јужнг воћа богатог витамином Ц. Мало њих, или скоро нико, и не помишља да нађе ова својства у ланеном семену. Лигнини су пуни антиоксиданата који се сјајно боре против разних упалних процеса, висруса, бактерија, гљивица и одржавају здравље наших ћелија.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.