Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАПРАВИТЕ НАБОЉИ ХЛЕБ ЗА МРШАВЉЕЊЕ: Без брашна, не меси се и готов за свега пола сата! (РЕЦЕПТ)

Срби годишње у просеку поједемо 135 килограма, што је далеко више од других.

1752908797_Screenshot--16-.png
Фото: Јутјуб Принтскрин/Оне даy Оне реципе
Oglas

Једино је Турска испред нас са невероватних 199,6 килограма. Скорашња истраживања показују да једемо упола мање хлеба него пре 20 година. Нутриционисткиња Нађа Радоњиц́ објаснила је за ТВ Прва како ова намирница утиче на дебљање, пише Мондо.

„Не бих рекла да је много хлеба проклетство за гојазност. Кроз историју смо јели много више хлеба него данас. Мислим да смо погрешно схватили хлеб“, рекла је она .

Уместо обичног белог хлеба и алтернатива од интегралног брашна, хељде и спелте, на дијети можете јести популарни хлеб од ланеног семена који има бројне предности.

Поред тога што не садржи глутен, он има и низак гликемијски индекс (свега 35), а предности семенки лана по здравље одлично су познате.

За шта је добро ланено семе?

Као и све семенке које обилују мастима, семе лана има значајну енергетску вредност – у 100 грама семена лана налазе чак 534 калорије.

Нека вас овај број калорија не уплаши јер је све остало што ланено семе пружа веома корисно по организам, па није исто јести њега и нездраву намирницу са истом калоријском вредношћу.

Семе лана обилује и протеинима, којих у 100 г има око 18,28 грама, а обично се препоручује да се конзумира у комбинацији с месом јер лан не садржи лизин, важну аминокиселину.

У 100 грама ланених семенки налази се 28,88 грама угљених хидрата, од чега највећи део чине биљна влакна. Уз то, одличан су извор витамина и минерала, пре свега витамина Б1, фосфора , бакра, затим биљних једињења као што су п-кумаринска киселина, ферулна киселина, цијаногене гликозиди, фитостероли и лигнани.

Ове семенке спадају и у најјефтиније, нарочито ако их купујете на меру у продавницама здраве хране.

Рецепт за хлеб од семенки лана

Састојци:

  • 100 г ланеног семена
  • 6 беланаца

Припрема:

  • Вече пре припреме хлеба, потопите ланено семе у воду да одстоји и набубри
  • Сутрадан их добро оцедите, па ставите у блендер
  • Затим од јаја одвојите беланца, сипајте их преко семенки лана и блендајте док се не уситни (али пазите да не претерате – треба да буду млевене, а не прашкасте). Повремено очистите смесу са унутрашњих зидова блендера , па наставите
  • Сипајте смесу у посуду за печење обложену пек-папиром, па пеците 35 минута у рерни загрејаној на 180 степени
  • Након што буде печен, искључите и оставите хлеб у рерни још 45 минута да не би спласнуо приликом наглог вађења на собну температуру

Погледајте видео туторијал за припрему хлеба од ланеног семена и беланаца:

(Крстарица)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas