Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта све садржи 100г БРОКОЛИЈА? Здравље на тањиру

Броколи многима није омиљено поврће, али уз бројне здравствене предности би могло да постане

1666269187_food-g892dfa093_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Броколи је поврће богато многим хранљивим материјама, укључујући влакна, витамин Ц, витамин К, гвожђе и калијум. Осим тога, такође има више протеина од другог поврћа те врсте. Ово зелено поврће може да се једе и сирово и кувано, али недавна истраживања показују да када се кува на пари пружа више здравствених користи.

Сирови броколи садржи скоро 90% воде, 7% угљених хидрата, 3% протеина и скоро да нема масти. Има веома мало калорија, односно свега 31 калорију на 100 гр.

100 гр броколија садржи:

  • Калорије: 31
  • Вода: 89%
  • Протеини: 2,5 грама
  • Угљени хидрати: 6 грама
  • Шећер: 1,5 грама
  • Влакна: 2,4 грама
  • Масти: 0,4 грама

Прочитајте још: Пет разлога да се РОТКВИЦЕ нађу на нашем тањиру: Често занемарене, а пружају много

Угљени хидрати

Угљени хидрати броколија се углавном састоје од влакана и шећера. Шећери су фруктоза, глукоза и сахароза, са малим количинама лактозе. Међутим, укупан садржај угљених хидрата је веома низак.

Влакна

Влакна су важан део здраве исхране. Она могу унапредити здравље црева, помоћи у превенцији разних болести и помоћи у губитку тежине. 100 гр сировог броколија обезбеђује 2,3 грама влакана, што је око 5-10% дневне вредности.

Протеини

Протеини су градивни блокови вашег тела, неопходни и за раст и за одржавање. Броколи има релативно висок садржај протеина, који чини 29% његове суве тежине, у поређењу са већином поврћа. Међутим, због високог садржаја воде, броколи обезбеђује само 3 грама протеина.

Витамини у броколију

Витамин Ц

Овај витамин је важан за функцију имуног система и здравље коже.

Витамин К1

Броколи садржи велике количине витамина К1, који је важан за згрушавање крви и може унапредити здравље костију.

Фолна киселина (витамин Б9)

Посебно важна за труднице, фолна киселина је неопходна за нормалан раст ткива и функцију ћелија.

Калијум

Есенцијални минерал, калијум је користан у контроли крвног притиска и превенцији срчаних болести.

Прочитајте још: Колико нам је потребно да ходамо напољу да би то утицало на ментално здравље? Важно је да ли бирамо град или природу

Манган

Овај елемент у траговима се налази у великим количинама у житарицама, махунаркама, воћу и поврћу.

Гвожђе

Гвожђе има многе важне функције у вашем телу, укључујући ношење кисеоника у вашим црвеним крвним зрнцима.

Броколи такође садржи многе друге витамине и минерале у мањим количинама. У ствари, обезбеђује по мало скоро сваког хранљивог материја који вам је потребан. Коначно, помаже у превенцији рака, снижава ниво холестерола и помаже здрављу очију.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas