· · Komentari: 0

Pet razloga da se ROTKVICE nađu na našem tanjiru: Često zanemarene, a pružaju mnogo

Rotkvice ćete moći da "uklopite" uz svaki obrok

1664286350_organic-ge85652db4_1280.jpg
Foto: Pixabay

Rotkvice se često zanemaruju, a zaboravljamo koliko su zdrave. Poznate su po svom prijatnom ukusu i hrskavoj teksturi, prepune antioksidanata, vlakana i esencijalnih vitamina i minerala. Pored toga mogu prilagodljive su, pa mogu da idu uz većinu jela.

Benefiti rotkvica 

Antioksidansi

Antioksidansi mogu da neutrališu štetne molekule odnosno slobodne radikale. Primeri antioksidanata rotkvice uključuju glukozinolate ili jedinjenja koja sadrže sumpor. Rotkvice takođe sadrže antioksidante poput vitamina C, folata i antocijanina, poznatih kao biljna jedinjenja koja rotkvicama daju crvenkastu nijansu.

Pročitajte još: Koliko nam je potrebno da hodamo napolju da bi to uticalo na mentalno zdravlje? Važno je da li biramo grad ili prirodu

Šećer u krvi

Vaše telo stabilizuje šećer u krvi tako što proizvodi insulin, hormon koji prenosi glukozu iz krvi u vaše ćelije. Kako se ispostavilo, antocijanini u rotkvicama mogu da budu od pomoći. Rotkvice takođe sadrže katehin, jedinjenje koje pokreće lučenje insulina. Pored toga, rotkvice obezbeđuju vlakna, koja mogu da pomognu u usporavanju varenja šećera iz druge hrane.

Esencijalne hranljive materije

Tražite nove ukusne načine da jedete više vitamina C? Jedna šolja sirove rotkvice ima 17 miligrama ovog antioksidansa.  To je oko 20 procenata dnevnog preporučenog unosa. Vitamin C podržava imunološku funkciju tako što povećava aktivnost fagocita, odnosno ćelija koje "jedu" štetne klice.

Pročitajte još: Kreće sezona PREHLADA I GRIPA: Ovo su mogući znakovi da vašem telu nedostaje VITAMIN C

Vlakna

Rotkvice nude kombinaciju rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Rastvorljiva vlakna, koja se rastvaraju u vodi, mogu olakšati dijareju smanjenjem viška tečnosti. Sa druge strane, nerastvorljiva vlakna se ne rastvaraju u vodi, što je korisno za ublažavanje zatvora, piše Healthline.

Obezbeđuju minerale

Rotkvice obezbeđuju ključne minerale kao što su kalcijum, gvožđe i kalijum.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.