Витамин Ц је неизоставан у дневној исхрани
Витамин Ц, такође познат као аскорбат или аскорбинска киселина, најпознатији је по промоцији снажног, здравог имуног система. Али утицај овог витамина на опште здравље далеко превазилази ову корист, иако је и она веома важна.
- Иако обично повезујемо витамин Ц са јачањем нашег имуног система, он чини много више од тога - наглашава Џес Дегор, регистровани дијететичар за дијабетес, преноси Реал Симпле.
- То је моц́ан антиоксиданс, што значи да помаже у заштити ваших ц́елија од оштец́ења изазваних стресом, лошом исхраном, загађењем и другим проблемима који долазе са животом у ужурбаном, модерном свету.
Витамин Ц је такође кључни играч у процесу синтезе колагена. Витамин Ц чак може подржати апсорпцију хранљивих материја и производњу енергије. Помаже у апсорпцији гвожђа,8 тачније, нехемског гвожђа, које се налази у биљној храни. Нехемско гвожђе се не апсорбује тако ефикасно као гвожђе које добијате из животињских производа, али упаривањем са извором витамина Ц, ваше тело је у стању да ефикасније апсорбује гвожђе.
Што се тиче дневних потреба за витамином Ц, Национални институти за здравље препоручују одраслим женама старијим од 19 година да конзумирају најмање 75 милиграма (мг) дневно, а одраслим мушкарцима 90 мг сваког дана. Да би испунили ове циљеве, многи људи се окрец́у цитрусном воц́у – посебно поморанџама. И није ни чудо, јер једна мала поморанџа обезбеђује око 50 мг витамина, што 56 до 67 процената дневних потреба.
Међутим, поморанџе (или сви агруми) нису једина храна богата витамином Ц која вам може помоц́и да постигнете своје циљеве витамина Ц – мноштво другог воц́а и поврц́а може вас довести до тог циља.
Црвена паприка
Садржај витамина Ц: 118 мг по једној шољи исечених
Црвене паприке треба ценити подједнако као и цитрусно воц́е када је у питању садржај витамина Ц, јер једна шоља садржи више него двоструко више витамина Ц од мале поморанџе. Међутим, здравствене користи црвених паприка се ту не завршавају. Поред витамиан Ц оне су богате и витамином А, који подржава здравље вида и коже.
Броколи
Садржај витамина Ц: 102 мг по једној шољи
Броколи није само савршен додатак тестенини или супи, вец́ је и пун хранљивих материја – укључујуц́и витамин Ц. Поред запањујуц́их нивоа микронутријената по шољи, броколи такође нуди значајне количине влакана, витамина К17 и фолата, што подржава згрушавање крви, као и здравље срца, ц́елија и ДНК.
Кељ
Садржај витамина Ц: 75 мг по једној шољи сировог поврц́а
Иако можда није ваше омиљено поврц́е, прокељ је заиста права суперхрана. Препун влакана, фолата, витамина А и витамина К, ово поврц́е из породице крсташица подржава многа подручја општег здравља, укључујуц́и црева, ц́елије, очи, имунитет и здравље очију. Поред тога, можете да га једете и сировог и куваног.
Спанаћ
Садржај витамина Ц: 60 мг на 3/4 шоље куваног
Као још једно популарно лиснато зеленило, спанац́ је свестрани састојак, који блиста у смутијима, јелима од јаја, супама, чорбама, тестенинама, салатама, прженим јелима и још много чему. Али поред свог неутралног, благо укуса, спанац́ има толико тога да понуди у погледу исхране. Витамин Ц који јача имунитет, витамин К који подржава срце, калцијум који изграђује кости, гвожђе које ствара црвена крвна зрнца и магнезијум који подстиче опуштање су само неки од хранљивих материја о којима се може писати када је у питању спанац́, преноси Реал Симпле.