· · Komentari: 0

Šta sve sadrži 100g BROKOLIJA? Zdravlje na tanjiru

Brokoli mnogima nije omiljeno povrće, ali uz brojne zdravstvene prednosti bi moglo da postane

1666269187_food-g892dfa093_1280.jpg
Foto: Pixabay

Brokoli je povrće bogato mnogim hranljivim materijama, uključujući vlakna, vitamin C, vitamin K, gvožđe i kalijum. Osim toga, takođe ima više proteina od drugog povrća te vrste. Ovo zeleno povrće može da se jede i sirovo i kuvano, ali nedavna istraživanja pokazuju da kada se kuva na pari pruža više zdravstvenih koristi.

Sirovi brokoli sadrži skoro 90% vode, 7% ugljenih hidrata, 3% proteina i skoro da nema masti. Ima veoma malo kalorija, odnosno svega 31 kaloriju na 100 gr.

100 gr brokolija sadrži:

  • Kalorije: 31
  • Voda: 89%
  • Proteini: 2,5 grama
  • Ugljeni hidrati: 6 grama
  • Šećer: 1,5 grama
  • Vlakna: 2,4 grama
  • Masti: 0,4 grama

Pročitajte još: Pet razloga da se ROTKVICE nađu na našem tanjiru: Često zanemarene, a pružaju mnogo

Ugljeni hidrati

Ugljeni hidrati brokolija se uglavnom sastoje od vlakana i šećera. Šećeri su fruktoza, glukoza i saharoza, sa malim količinama laktoze. Međutim, ukupan sadržaj ugljenih hidrata je veoma nizak.

Vlakna

Vlakna su važan deo zdrave ishrane. Ona mogu unaprediti zdravlje creva, pomoći u prevenciji raznih bolesti i pomoći u gubitku težine. 100 gr sirovog brokolija obezbeđuje 2,3 grama vlakana, što je oko 5-10% dnevne vrednosti.

Proteini

Proteini su gradivni blokovi vašeg tela, neophodni i za rast i za održavanje. Brokoli ima relativno visok sadržaj proteina, koji čini 29% njegove suve težine, u poređenju sa većinom povrća. Međutim, zbog visokog sadržaja vode, brokoli obezbeđuje samo 3 grama proteina.

Vitamini u brokoliju

Vitamin C

Ovaj vitamin je važan za funkciju imunog sistema i zdravlje kože.

Vitamin K1

Brokoli sadrži velike količine vitamina K1, koji je važan za zgrušavanje krvi i može unaprediti zdravlje kostiju.

Folna kiselina (vitamin B9)

Posebno važna za trudnice, folna kiselina je neophodna za normalan rast tkiva i funkciju ćelija.

Kalijum

Esencijalni mineral, kalijum je koristan u kontroli krvnog pritiska i prevenciji srčanih bolesti.

Pročitajte još: Koliko nam je potrebno da hodamo napolju da bi to uticalo na mentalno zdravlje? Važno je da li biramo grad ili prirodu

Mangan

Ovaj element u tragovima se nalazi u velikim količinama u žitaricama, mahunarkama, voću i povrću.

Gvožđe

Gvožđe ima mnoge važne funkcije u vašem telu, uključujući nošenje kiseonika u vašim crvenim krvnim zrncima.

Brokoli takođe sadrži mnoge druge vitamine i minerale u manjim količinama. U stvari, obezbeđuje po malo skoro svakog hranljivog materija koji vam je potreban. Konačno, pomaže u prevenciji raka, snižava nivo holesterola i pomaže zdravlju očiju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.