Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ИСПРАВКА: Рецепт др Несторовића није замена за лек против чира на желуцу

Купус, или сок који се прави од њега, није замена за медицински третман против ове болести

1600254378_aed2eaad9246b3b405fb6fb13680bdbb1ec4ec2e.jpg
Фото: Тањуг
Oglas

Портал "Магазин Новости" је у септембру 202о. године објавио текст у којем се преносе речи др Бранимира Несторовића, са тврдњом да је "моћан лек за чир на желуцу, као и за хелиобактерију" - "обични купус".

У овом тексту су измењени наслов и спорне тврдње у тексту Раскринкавање.ба.

„Кад се разболимо одмах трчимо код доктора, а ретко кад се запитамо можемо ли сами себи да помогнемо променом животних навика и применом биљака које су користиле наше баке и деке.“ Ово је реченица коју проф. др Бранимир Несторовић, чувени дечји пулмолог и бивши члан Кризног штаба за бобру против корона вируса, изговара у јавним наступима.

Он је предложио три рецепта за решавање најчешћих здравствених проблема који муче људе на нашим просторима – болове у желуцу изазване чиром или хеликобактеријом, реуму и алергију на амброзију.

Први његов "рецепт" за лечење чира на желуцу, као и за хеликобактерију је, тврди проф. Несторовић, је сок од обичног купуса, што нема упориште у медицинским истраживањима.

"Треба узети три шоље исецканог купуса, додати две чаше прокуване воде, сипати у блендер и миксати око 10 секунди. Потом сипајте мешавину у теглу, херметички је затворите и оставите да стоји на око 20 степени око три дана. Потом профилтрирајте течност и држите је у фрижидеру. Пијте једну чашу сока свако јутро, пола сата пре оброка", изјавио је Несторовић.

Ипак, портал Раскринкавање.ба у својој анализи тврди следеће:

"Најчешћи узроци чира су инфекција бактеријом Helicobacter pylori, као и дуготрајна употреба протуупалних лекова као што су аспирин и ибупрофен, наводи се у чланку портала "Healthline". У чланку је такође објашњен и процес лечења чирева на желуцу. Наводи се да лијечење овиси о узроку чира и да се већином лијече уз помоћ лијекова које прописује доктор, али да је у ријетким случајевима потребан и хируршки захват. Када је реч о исхрани, у чланку се наводи да она не може узроковати нити излечити чиреве на желуцу. Ипак, здрава исхрана може побољшати здравље пробавног тракта. Такође је пожељно избјегавати зачињену или љуту храну док се чиреви лече.

Кад су у питању “кућни лекови”, у чланку се наводи:

У чланку објављеном 16.8.2017. године на "Healthline"-у наводи се да постоје студије које показују да сок од купуса помаже у третирању чирева на желуцу. Студије су објављене 1949. и 1952. године.

Ипак, у чланку је наглашено да не постоје скорије студије, а да ниједна од ових старих студија није имала плацебо групу, због чега је тешко утврдити са сигурношћу да је сок од купуса изазвао лековити учинак. Исти аутор је, осим две наведене студије, провео и студију у затвору San Quentin ‘50-их година прошлог века.

Студијама је закључено да је сок од купуса био ефективнија метода од тадашње конвенционалне терапије за третман чирева на желуцу, што је важно нагласити с обзиром на чињеницу да су рађене пре око 70 година.

Како се наводи у чланку портала Web MD, Helicobacter pylori (H. pylori) је тип бактерије која уђе у људско тело и живи у пробавном тракту. Након неколико година, може узроковати чиреве на желуцу или горњем делу танког црева, а у неким случајевима може изазвати и рак желуца.

Како се наводи у чланку, отприлике две трећине светске популације има ову бактерију у телу и већини она не узрокује чиреве или друге симптоме. Овом бактеријом се можемо заразити уносом хране и воде, преко посуђа или контактом са пљувачком или другим телесним течностима.

У чланку се наводи како се третира инфекција H. pylori:

У чланку објављеном на порталу "TuaSaude" наводи се да се, поред терапије коју пропише лекар, пацијенти који се лече од H. pylori могу придржавати дијете која може имати потенцијалне користи у третирању инфекције овом бактеријом.

Купус, брокуле и карфиол наводе се као три поврћа која садрже супстанце зване изотиоцијанати, које могу помоћи у превенцији рака и борби против H. pylori. Ове супстанце, како се наводи, помажу у смањењу ширења ове бактерије у цревима, а ово поврће је лако пробављиво и помаже у смањењу болова у желуцу, који могу настати током лечења.

Дакле, купус, односно сок од купуса, може бити користан у третирању инфекције H. pylori бактеријом и чирева на желуцу. Ипак, не постоји довољно научних доказа који би потврдили да конзумирање овог поврћа може заменити медицински третман или да је, како Несторовић тврди, “најбољи” лек у борби са овим здравственим потешкоћама.

С обзиром на то да чиреви на желуцу, као и H. pylori, могу имати теже здравствене последице уколико се не третирају правовремено, увек бисмо се требали консултовати са лекаром пре него се кренемо самостално лечити препаратима из кућне радиности, супротно саветима из многобројних медијских чланака на ову тему.

Несторовићеве тврдње о коприви и меду као средству против алергије на амброзију такође су само делимично базиране на чињеницама. Како се наводи на "Web MD", мед не помаже у олакшавању симптома алергије. С друге стране, "Web MD" наводи да би коприва потенцијално могла ублажити интензитет алергијских реакција на полен. Ипак, и даље не постоје научна истраживања која би у потпуности потврдила да је ова метода ефикасна."

Подсетимо, Несторовић је тврдио да је за алергију на амброзију одлична коприва, али никако чај, а позивајући се на студију из 2016. у којој је учествовало 40 одраслих особа са остеоартритисом колена (запаљење зглоба колена), проф. Несторовић је поделио са јавношћу да облоге од уља из семена црног кима имају добар ефекат на бол и запаљење.

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas