Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Намирнице којима не би требало да ЗАПОЧИЊЕТЕ ДАН: Ова храна на празан стомак може негативно утицати на рад желуца

Многи ове намирнице једу на празан стомак, што може бити велика грешка

1689164601_shutterstock_380603521.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Многи воле да дан започну кафом, а да касније сатима не једу ништа, вероватно мислећи да је таква пракса здрава, јер ће се решити сувишних килограма. Међутим, то је више него погрешно, јер желудац постаје рањив када је то прво што смо појели (или попили) ујутру, а онда направимо дугу паузу до наредног оброка.

Дакле – које намирнице не треба конзумирати на празан стомак, да не би штетиле организму?

Кафа

Јутарња кафа је за многе обавезан ритуал, међутим, кофеин подстиче лучење желудачне киселине, што оштећује слузницу, уколико пре омиљеног напитка нешто не поједете. Зато, ако сте заљубљеник у јутарњу кафу, прво добро доручкујте.

Ако мислите да ће додавањем млека напитак постати здравији - варате се. У овом случају, формирају се једињења која се у будућности, теоретски, могу претворити у камење у бубрегу.

Млечни производи

Млечне производе на празан стомак такође је боље на јести. Многи радије попију само јогурт него да спреме комплетан доручак (у којем је, наравно, јогурт дозвољен као једна од намирница). Неће вам се ништа страшно десити, али нема ни користи, јер се све "добре" бактерије које се налазе у овом производу активирају само ако сте желудац напунили храном. Без тога, желудачни сок ће уништити све корисне бактерије.

Банане

Ово воће је богато калцијумом и магнезијумом, који утичу на функционисање срца и ремете равнотежу калцијум-магнезијум у организму. А ова равнотежа је неопходна у превенцији депресије и артеријске хипертензије.

Храна са високим садржајем шећера

Такви производи не подижу расположење, као што се обично верује, већ га, напротив, погоршавају. Чињеница је да шећер иритира панкреас и он почиње да производи инсулин, који заправо уништава сав тај шећер. Због тога ниво шећера у крви опада, а ми после неког времена постајемо тужни и раздражљиви.

Цитруси

Ове намирнице су богате киселином, што изазива горушицу, и временом све може резултирати гастритисом или, чак, чиром на желуцу – ако се уносе на празан стомак.

Хладна и газирана пића

Таква пића сужавају крвне судове, изазивају иритацију слузокоже и погоршавају локалну циркулацију крви. Због тога је ујутру боље дати предност чаши обичне воде собне температуре.

Зачињено

Избегавајте презачињену храну на празан стомак. Она има исти ефекат на организам као кафа, што с временом може довести од гастроинтестиналних обољења.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas