Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
храна

Узгаја се од почетка цивилизације: Зашто ЛАНЕНО СЕМЕ треба да се нађе у нашој исхрани?

Поспите ланено семе преко овсене каше, смутија, салата и још много тога за здраво појачање.

1645020877_linseed-g9bd5d2f90_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Ланено семе је много више од намирнице за посипање овсене каше или хлеба. Показало се као моц́на храна, препуна благодати за опште здравље. Истраживања показују да је ланено семе један од најстаријих култивисаних усева и да се узгаја од почетка цивилизације. Добија се из биљке лана и првенствено се користило за производњу влакана за одец́у и постељину од 3000. године п.н.е.

Прочитајте још: СВА ЛЕКОВИТА СВОЈСТВА ЛАВАНДЕ: Биљка коју су са разлогом обожавале наше баке

Иако делује мало ланено семе је богато значајним витаминима и хранљивим материјама као што су биљна влакна, протеини и масне киселине.

Сматра се да је проценат есенцијалне омега-3 масне киселине алфа-линоленске киселине највец́и у ланеном семену од свих биљних извора.

Предности ланеног семена

Одлично за варење

Семенке лана садрже велике количине влакана која могу да помогну у побољшању здравља пробаве. Одличан је извор растворљивих и нерастворљивих влакана. Нерастворљива влакна подстичу кретање материјала кроз ваш пробавни систем.

Извор протеина

Протеин је важан за здравље костију, мишиц́а, хрскавице и коже. Ланено семе је одличан извор висококвалитетних биљних протеина. Једна кашичица ланеног семена садржи скоро 2 грама протеина, тако да је ланено семе одржива опција пуна протеина за оне који траже алтернативу изворима животињских протеина.

Полинезасиц́ене масти за срце

Студије сугеришу да масти које су добре, а налазе се у ланеном семену могу да буду од користи онима са срчаним обољењима.

Прочитајте још: Уђите спремни борбу са ВИРУСИМА: Једна биљка је најјачи ПРИРОДНИ АНТИБИОТИК који су користиле наше баке

Смањење упала на кожи

Не само да је ланено семе препуно интерних нутритивних предности када се редовно једе, вец́ садржи и огромне предности када се нанесе директно на кожу. Пошто ланено семе има висок садржај антиинфламаторних омега-3 масних киселина, може да помогне у сузбијању упале на кожи. Такође се показало да ланена влакна имају ефекат зарастања коже. Једно мало истраживање показало је да су жене које су свакодневно користиле ланено уље довеле до побољшања еластичности коже, повец́ане хидратације и сјајнијег тена.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas