Oglas
· · Komentari: 0
hrana

Uzgaja se od početka civilizacije: Zašto LANENO SEME treba da se nađe u našoj ishrani?

Pospite laneno seme preko ovsene kaše, smutija, salata i još mnogo toga za zdravo pojačanje.

1645020877_linseed-g9bd5d2f90_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Laneno seme je mnogo više od namirnice za posipanje ovsene kaše ili hleba. Pokazalo se kao moćna hrana, prepuna blagodati za opšte zdravlje. Istraživanja pokazuju da je laneno seme jedan od najstarijih kultivisanih useva i da se uzgaja od početka civilizacije. Dobija se iz biljke lana i prvenstveno se koristilo za proizvodnju vlakana za odeću i posteljinu od 3000. godine p.n.e.

Pročitajte još: SVA LEKOVITA SVOJSTVA LAVANDE: Biljka koju su sa razlogom obožavale naše bake

Iako deluje malo laneno seme je bogato značajnim vitaminima i hranljivim materijama kao što su biljna vlakna, proteini i masne kiseline.

Smatra se da je procenat esencijalne omega-3 masne kiseline alfa-linolenske kiseline najveći u lanenom semenu od svih biljnih izvora.

Prednosti lanenog semena

Odlično za varenje

Semenke lana sadrže velike količine vlakana koja mogu da pomognu u poboljšanju zdravlja probave. Odličan je izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Nerastvorljiva vlakna podstiču kretanje materijala kroz vaš probavni sistem.

Izvor proteina

Protein je važan za zdravlje kostiju, mišića, hrskavice i kože. Laneno seme je odličan izvor visokokvalitetnih biljnih proteina. Jedna kašičica lanenog semena sadrži skoro 2 grama proteina, tako da je laneno seme održiva opcija puna proteina za one koji traže alternativu izvorima životinjskih proteina.

Polinezasićene masti za srce

Studije sugerišu da masti koje su dobre, a nalaze se u lanenom semenu mogu da budu od koristi onima sa srčanim oboljenjima.

Pročitajte još: Uđite spremni borbu sa VIRUSIMA: Jedna biljka je najjači PRIRODNI ANTIBIOTIK koji su koristile naše bake

Smanjenje upala na koži

Ne samo da je laneno seme prepuno internih nutritivnih prednosti kada se redovno jede, već sadrži i ogromne prednosti kada se nanese direktno na kožu. Pošto laneno seme ima visok sadržaj antiinflamatornih omega-3 masnih kiselina, može da pomogne u suzbijanju upale na koži. Takođe se pokazalo da lanena vlakna imaju efekat zarastanja kože. Jedno malo istraživanje pokazalo je da su žene koje su svakodnevno koristile laneno ulje dovele do poboljšanja elastičnosti kože, povećane hidratacije i sjajnijeg tena.

 Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas