· · Коментари: 0
ЛЕК ИЗ ПРИРОДЕ

За мршављење, лош холестерол, крвне судове...Ево шта све лечи ЈЕЧМЕНА ВОДИЦА

Јечам садржи велику количину влакана

1607643837_Depositphotos_237902516_s-2019.jpg
Фото: Депоситпхотос

Здравље целог организма чува шољица јечмене воде уколико је конзумирамо сваког дана. Јечам садржи велику количину влакана, који се не могу растворити у води те они доприносе регулисању лошег холестреола у крви и даље решавају кардиоваскуларне  проблеме, доприносе бољој циркулацији крви и прочишћењу крвних судова. Осим тога, јечмена вода показала се учинковита и у процесу здравог мршављења.

Прочитајте још: Мучи вас МИГРЕНА? Проверите да ли вас то тело упозорава на КРВНЕ УГРУШКЕ

Према најновијим истраживањима Универзитета Лунд у Шведској, употреба јечма у исхрани могла би да у кратком року покаже одличне резултате у решавању проблема са гојазношћу, болестима срца и дијабетесом. Научници се надају да ће људи у будућности почети чешће да користе јечам у исхрани и препоручују да се њим замене пиринач и кромпир. За људску исхрану користи се ољуштен јечам, познат под називом гершла. Кувањем јечма ослобађа се слуз која повољно делује на организам.

Ова житарица обилује витаминима Б комплекса, магнезијем, манганом, селеном, цинком, протеинима и дијеталним влакнима

Прочитајте још: РУСКИ лекари откривају рецептуру: НАРОДНИ ЛЕК који трајно регулише крвни притисак

Ова житарица обилује витаминима Б комплекса, магнезијем, манганом, селеном, цинком, протеинима и дијеталним влакнима. Све ове благодати могу се искористити у напитку који се назива јечмена вода. Овај напитак се може конзумирати самостално, може се користити као додатак салатама, чорбама или термички обрађеном поврћу.

Припрема препарата
Исперите јечам под млазом воде, а затим га потопите и оставите да стоји у води најмање четири сата док семенке не набујају. Процедите јечам и помешајте шољицу јечма и 750 милилитара воде. Ставите на ватру и кувајте док не почне кључати, затим смањите температуру и оставите поклопљено на лаганој ватри да кључа око 45 минута до сат времена, док зрна не омекшају.Оставите да се охлади, па процедите. Пијте 1 до 2 шољице процеђене јечмене воде на дан. Уколико желите да побољшате укус овог напитка, додајте мало лимуновог сока или меда.

Диуретик, лек за уринарни тракт и смрт за лоше холестерол

Јечмена вода представља учинковит диуретик и помаже при нормалном и здравом функционирању уринарног тракта. Ткође, позитивно утиче на рад бубрега и има антиупално деловање. Ова вода одлична је и за спречавање инфекција и добар је избор за особе које желе да изгубе килограме. Садржи доста влакана и одржава вас ситима дуже време.  

Прочитајте још: До САВРШНЕ ЛИНИЈЕ са мало труда: Једноставни савети за губитак килограма

Будући да је алкалне природе и да је богата влакнима, јечмена вода је одлична за здравље система за пробаву и помаже код затвора, хемороида и гастритиса. Овај напитак се препоручује и у случајевима дијареје, како би се надокнадила изгубљена текућина и вратила равнотежа електролита.

Прочитајте још: Да ли превише загрљаја може да РАЗМАЗИ ДЕЦУ? Како треба да се поставите

Јечмену воду можете користити и као маску. Нанесите је на лице, оставите да делује 10 минута, па исперите

Јечмена вода се препоручује и особама које пате од дијабетеса јер помаже у стабилизовању нивоа глукозе у крви. Такође, јечам смањује ризик од гојазности и тако делује превентивно на појаву дијабетеса типа 2.

Јечмена вода помаже у избацивању токсина из тела и тиме кожу одржава здравом и блиставом. Поред тога, јечам садржи састојак азелаик који ефикасно делује против акни и смањује упале.  Антиоксиданси у јечму спречавају слободне радикале да оштете ћелије и тако одлажу појаву знакова старења на кожи. Јечмену воду можете користити и као маску. Нанесите је на лице, оставите да делује 10 минута, па исперите.

Прочитајте још: Знаци који показују да сте одрадили КВАЛИТЕТАН ТРЕНИНГ

Ипак, обзиром на то да је диуретик, немојте пити више од шест чаша јечмене воде на дан. Ово пиће садржи глутен, па се не препоручује особама које су интолерантне на овај протеин.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.