Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЛЕК ИЗ ПРИРОДЕ

Због антиупалних дејстава, ЖАЛФИЈА ове зиме мора бити наш најбољи пријатељ. Ево како да је конзумирате

Међу благодетима које се приписују кадуљи су смањење упалних процеса, превенција хроничних обољења, јачање имунитета, регулација пробаве...

1636847643_shutterstock_710348989.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Упала је јединствена реакција тела на било који неповољни фактор или спољни фактор. Деловање упалног процеса у организму има за циљ уклањање штетног узрока и успостављање нормалног функционирања тела. Фактори који изазивају упалну реакцију могу бити унутрашњи или спољни, имају вирусно или бактеријско порекло или могу бити узроковани продуктима метаболизма.

Прочитајте још: Удаћу се једино за војводу Марка Миљанова: Како се Стефанија заљубила у дупло старијег удовца и запросила га

Доносимо вам препарат са кадуљом у народу чувеној и као жалфија са противупалним својствима који је добродошао у време вируса.

Лековитост жалфије

Саставом, садржи велики број алкалоида, флавоноида и танина. Кадуља је богата витаминима А, Б1, Б2 и Ц, али и низом супстанци које су заслужне за њено здравствено деловање попут алфа и бета јона, камфора, камфена, алфа пинена, борнеола, бета пинена, алфа хумулена, виридифлорола и других.
Кадуља има снажно противупално, антивирусно, антибактеријско и против-гљивично деловање, снажан је антиоксиданс и један од најбољих чистача и стимулатора лимфе, јача циркулацију и делује као експекторанс.

Прочитајте још: Овај зачин је ефектнији од ЦИМЕТА када је у питању ДИЈЕТА, али се не сме користити у већим количинама

Међу благодетима које се приписују кадуљи су смањење упалних процеса, превенција хроничних обољења, јачање имунитета, регулације пробаве, смиривање различитих кожних болести или стања, јачање костију, смањење деловања когнитивних поремећаја и превенција дијабетеса.
Неколико је антимикробних својстава која се приписују кадуљи, а ако се од ове биљке направи тинктура и користи је се локално, помаже у превенцији бактеријских и вирусних инфекција које у тело долазе преко коже.

Прочитајте још: СТАВ ШМЕКЕРА: Да ли препознајете глумачку легенду? 80-их је пленио својом харизмом, а девојке су ЛУДЕЛЕ ЗА ЊИМ (ФОТО)

Кадуља смањује упалне процесе. Иако жвакање листова кадуље није баш најукусније искуство јер је њихов укус врло интензиван, управо је ово најбољи начин да се ову биљку максимално искористи. Посебно је то препоручљиво особама које имају проблема са упалним процесима у респираторном или гастроинтестиналном тракту. Антиупална својства кадуље проширују се на проблеме с артритисом или гихтом, али и упалне процесе кардиоваскуларног система, који могу резултирати срчаним болестима или повишеним крвним притиском. Флавоноиди и феноли које налазимо у кадуљи одговорни су за ове бенефите.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas