Oglas
· · Komentari: 0
LEK IZ PRIRODE

Zbog antiupalnih dejstava, ŽALFIJA ove zime mora biti naš najbolji prijatelj. Evo kako da je konzumirate

Među blagodetima koje se pripisuju kadulji su smanjenje upalnih procesa, prevencija hroničnih oboljenja, jačanje imuniteta, regulacija probave...

1636847643_shutterstock_710348989.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Upala je jedinstvena reakcija tela na bilo koji nepovoljni faktor ili spoljni faktor. Delovanje upalnog procesa u organizmu ima za cilj uklanjanje štetnog uzroka i uspostavljanje normalnog funkcioniranja tela. Faktori koji izazivaju upalnu reakciju mogu biti unutrašnji ili spoljni, imaju virusno ili bakterijsko poreklo ili mogu biti uzrokovani produktima metabolizma.

Pročitajte još: Udaću se jedino za vojvodu Marka Miljanova: Kako se Stefanija zaljubila u duplo starijeg udovca i zaprosila ga

Donosimo vam preparat sa kaduljom u narodu čuvenoj i kao žalfija sa protivupalnim svojstvima koji je dobrodošao u vreme virusa.

Lekovitost žalfije

Sastavom, sadrži veliki broj alkaloida, flavonoida i tanina. Kadulja je bogata vitaminima A, B1, B2 i C, ali i nizom supstanci koje su zaslužne za njeno zdravstveno delovanje poput alfa i beta jona, kamfora, kamfena, alfa pinena, borneola, beta pinena, alfa humulena, viridiflorola i drugih.
Kadulja ima snažno protivupalno, antivirusno, antibakterijsko i protiv-gljivično delovanje, snažan je antioksidans i jedan od najboljih čistača i stimulatora limfe, jača cirkulaciju i deluje kao ekspektorans.

Pročitajte još: Ovaj začin je efektniji od CIMETA kada je u pitanju DIJETA, ali se ne sme koristiti u većim količinama

Među blagodetima koje se pripisuju kadulji su smanjenje upalnih procesa, prevencija hroničnih oboljenja, jačanje imuniteta, regulacije probave, smirivanje različitih kožnih bolesti ili stanja, jačanje kostiju, smanjenje delovanja kognitivnih poremećaja i prevencija dijabetesa.
Nekoliko je antimikrobnih svojstava koja se pripisuju kadulji, a ako se od ove biljke napravi tinktura i koristi je se lokalno, pomaže u prevenciji bakterijskih i virusnih infekcija koje u telo dolaze preko kože.

Pročitajte još: STAV ŠMEKERA: Da li prepoznajete glumačku legendu? 80-ih je plenio svojom harizmom, a devojke su LUDELE ZA NJIM (FOTO)

Kadulja smanjuje upalne procese. Iako žvakanje listova kadulje nije baš najukusnije iskustvo jer je njihov ukus vrlo intenzivan, upravo je ovo najbolji način da se ovu biljku maksimalno iskoristi. Posebno je to preporučljivo osobama koje imaju problema sa upalnim procesima u respiratornom ili gastrointestinalnom traktu. Antiupalna svojstva kadulje proširuju se na probleme s artritisom ili gihtom, ali i upalne procese kardiovaskularnog sistema, koji mogu rezultirati srčanim bolestima ili povišenim krvnim pritiskom. Flavonoidi i fenoli koje nalazimo u kadulji odgovorni su za ove benefite.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas