Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРЕВЕНТИВА

5 СТВАРИ КОЈЕ НИКАДА НЕ ТРЕБА РАДИТИ, поручује кардиолог: Храна коју сви волимо, може да уништи АРТЕРИЈЕ и узрокује СРЧАНИ УДАР (ВИДЕО)

Кардиолог Никол Харкин открива 5 ствари, које никако не ради како би сачувала здравље свог срца и ојачала организам

1672056833_shutterstock_2029860371-Kardiolog-.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Срчана обољења су једна од водећих болести, док се срчани удари све чешће јављају. Осим генетике, на здравље срца утичу и други фактори, док се према Светској здравственој организацији, 80 одсто свих срчаних удара могло спречити правилним изборима, и здравијим начином живота.

Кардиолог Никол Харкин, открила је пар савета на Инстаграму, те испричала шта она никако не ради да би њено срце било здраво и снажно. Наиме, она је открила 5 ствари које не практикује, а такође је поручила да никад није касно да се лоше навике искорене.

Прочитајте још: Савршена намирница за срце и повишен холестерол: Обилује протеинима, јефтина је и приступачна
 

1. Не једе црвено месо
Никол је откила да не конзумира ништа од животињских производа, те да је постала вегетеријанка. Дуго је проучавала разна истраживања, и дошла до закључка да конзумација црвеног као и прерађеног меса, може имати снажну повезаност са повећаним ризиком од кардиоваскуларних болести.

- Не конзумирам никакве животињске производе и позивам све да избегавају црвено месо, и прерађено црвено мес, рекла је она.
Конзумирање месних прерађевина, као што су виршле и пљескавице, утичу на оштећење артерија, истиче она. Уместо тога, она препоручује појачану конзумацију влакана, која су саставни део воћа, поврћа, житарица...

2. Не пуши

Упркос томе што је опште познато да пушење у великој мери утиче на квалитет здравља, многи занемарују ову чињеницу, и не одричу се цигарета. Међутим, Никол је истакла да је пушење један од водећих узрока срчаних удара код младих људи.

- Готово сви срчани удари које сам видела код младих жена, догодили су се особама које пуше, рекла је Харкин.

Фото: Схуттерстоцк

3. Пазите да не прекидате ноћни сан

Спавање, односно сан је од посебног значаја за нормално функционисање нервног система, а осим тога може утицати и на срце.

- Студије су заиста показале да је недостатак сна повезан с повећаним ризиком од кардиоваскуларних болести, рекла је.

Прочитајте још: Победите празнично нерасположење: Шта је кључно за избегавање стреса?

4. Не игнорише бол у грудима

Бол у грудима никако не бисмо требали игнористати, те није згорег да сваку промену преконтролишемо, и на време отклонимо потенцијалну опасност.

- Шокантна количина срчаних удара догоди се код људи, који би се према традиционалним критеријумима, сматрали групом са ниским ризико, нагласила је Никол.

Фото: Схуттерстоцк

5. Не прескаче физичку активност

Физичка активност има велику улогу за цео организам, те је пожељно да се у скаладу са могућностим и здравственим картоном посветимо томе колико год можемо.

- Чак и 10 минута шетње је боље него ништа, а користи здрављу вашег срца. Зато немојте да вам време буде изговор за изостанак активности. Када бих свима могла да препишем једну ствар, то би било вежбање, истиче она.

Према стручњацима, одрасле особе треба да имају два и по сата умерене физичке активности недељно или 75 минута енергичног вежбања.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas