· · Коментари: 0

Стручњак решава дилему: Ево да ли је довољан само антибиотик код лечења бактерија

Реч стручњака – Да ли је довољан само антибиотик?

1638179280_dr-nevena-ivanovic.jpg
Фото: Доц. др сц. Невена Ивановић

Већ смо упознати са чињеницом да је здравље наших црева изузетно важно и нешто што не смемо занемаривати, али и да је за њихово правилно функционисање, између осталог, кључан и добар избор пробиотског препарата. Знамо и да ће нам сваки лекар уз антибиотике неизоставно преписати и адекватан пробиотски препарат. Да бисмо сазнали зашто је то тако одлучили смо се да поразговарамо са доц. др сц. Невеном Ивановић, доцентом на Катедри за броматологију Фармацеутског факултета у Београду.

У каквој су вези антибиотици и здравље наших црева?

Дијареја (пролив) изазвана применом антибиотика је често клиничко стање и може се јавити код чак 50% пацијената који су на антибиотској терапији. Узрокована је нарушавањем баланса у цревној микрофлори и последица је губитка корисних бактерија које су, поред оних „лоших“, које желимо да елиминишемо, такође осетљиве на деловање антибиотика. Овако изазвана дијареја се може јавити одмах након примене антибиотика или чак 4-8 недеља након завршетка антибиотске терапије. Сматра се да је бактерија клостридија узрочник трећине оваквих поремећаја. Такође, ова бактерија је и главни узрочник упале дебелог црева изазване коришћењем антибиотика. 

Фото: Промо

Какве тегобе могу да се јаве код дијареје изазване применом антибиотика и колико је то опасно по наше здравље? 

Карактерише се симптомима које се крећу од благог до крвавог пролива, уз присуство бола у стомаку, често праћено повишеном температуром. Стање може бити врло озбиљно и може захтевати и хоспитализацију. Процењује се да је у Сједињеним Америчким Државама дијареја узрокована антибиотиком одговорна за чак 14 000 смртних случајева годишње. Међутим, чак и дијареја која није животно угрожавајућа може утицати на смањење ефикасности излечења примарне инфекције. 

Шта можемо да урадимо да бисмо помогли организму да се избори са антибиотском  дијарејом?

Као и код дијареја узрокованих бактеријским и вирусним инфекцијама, прва и најважнија мера је надокнада изгубљене течности, па се препоручује да се вода, благи чајеви и пиринчана вода уносе често и у мањим количинама. Такође, могу се користити и раствори за рехидратацију који се примењују према саветима фармацеута. Што се тиче исхране, нису потребне рестриктивне дијете, али се треба уздржавати од конзумирања намирница које могу додатно иритирати слузницу желуца или појачати стомачне тегобе, као што су  пржена и масна храна, месне прерађевине, махунарке,  млеко и сладолед. 

Да ли и како можемо да спречимо настанак оваквих врста дијареја? 

На срећу, постоје начини да се спречи настанак антибиотиком узроковане дијареје, а један од њих је и примена одговарајућих пробиотских препарата. Постоје бројне студије, као и препоруке, које указују на то да је примена одређених пробиотских сојева ефикасна. Према смерницама Светске гастроентеролошке организације препоручује се примена кваснице Saccharomyces boulardii, али и одређених пробиотских бактерија лактобацила, као што је Lactobacillus rhamnosus GG. Комбинација ових микроорганизама може допринети одржавању баланса у нашој цревној микрофлори и учинити је мање подложном за насељавање лоших бактерија, а самим тим и настанак инфекције.

Како  да изаберемо прави пробиотски препарат? 

Препоручујем производе који управо садрже наведену комбинацију S.boulardii и Lactobacillus rhamnosus GG, јер су добар избор за превенцију антибиотиком изазване дијареје. Како би се осигурао очекивани ефекат, препорука је да се са применом пробиотика почне упоредо са применом антибиотика, од првог дана прописане терапије. Важно је нагласити да је приликом упоредне примене антибиотика и пробиотика потребно водити рачуна да временски размак између њиховог узимања буде најмање 2 сата.

Такође, пошто су пробиотици живи микроорганизми, тек када се примене у оптималној количини испољавају повољан ефекат на здравље. То практично значи следеће: да би пробиотици били ефикасни, морају стићи, не само живи на место деловања - у црева, већ и у довољном броју. На стабилност пробиотског препарата, а самим тим и његову ефикасност, утиче доста фактора, а паковање пробиотског препарата је једна од најбитнијих ставки.

Најбољи начин да се очува број пробиотских култура до истека рока трајања, а самим тим и ефикасност производа, јесте коришћење амбалаже која је апсолутна баријера за кисеоник. Ово се постиже применом посебног aTECH паковања - кесице пуњене инертним гасом у коју је смештен блистер са капсулама. Управо овако специјално паковање штити пробиотски препарат од неповољних утицаја и гарантује да ће имати жељени ефекат до краја истека рока употребе.

Дакле, када будете бирали, изаберите добар пробиотик, тако што ћете обратити пажњу на комбинацију пробиотских култура у препарату, али и на паковање које ће гарантовати њихову бројност, стабилност и ефикасност. Моја препорука би била пробиотик EnteroBiotik® FORTE, јер садржи комбинацију S.boulardii и LGG уз гарантовану стабилност препарата до краја рока употребе, захваљујући иновативном aTECH паковању.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.