Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Грчеви у мишићима нису ретка појава: Због чега се ово дешава и како можете да помогнете себи

Прекомерна употреба мишића, дехидратација, напрезање мишића или једноставно задржавање положаја током дужег периода могу изазвати грч у мишићима

1668763986_shutterstock_1907177929.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

У многим случајевима, узрок грчења мишића није познат. Иако је већина грчева у мишићима безопасна, неки могу да буду повезани и са разним здравственим стањима.

Шта узрокује грчеве мишића?

Грчеви мишића су изненадне, невољне контракције које се јављају у различитим мишићима. Ове контракције су често болне и могу утицати на различите мишићне групе. Обично захваћени мишићи укључују мишиће на задњем делу потколенице, задњем делу бутине и предњем делу бутине. Грч мишића може да вас пробудити ноћу или да отежа ходање. Изненадни, оштар бол, који траје од неколико секунди до 15 минута, најчешћи је симптом грчева у мишићима. У неким случајевима, грч може пратити и избочена грудва мишићног ткива испод коже, пише Хеалтхлине.

Прочитајте још: Зима значи мање витамина Д: Ево где можемо да га пронађемо

Грчеви мишића имају неколико узрока. Неки грчеви су резултат прекомерне употребе мишића. Ово се обично дешава док вежбате. Повреде мишића и дехидратација такође могу изазвати грчеве. Низак ниво било ког од следећих минерала који доприносе здравој функцији мишића такође могу да изазову грчеве у мишићима: калцијум, калијум, натријум, магнезијум. Низак доток крви у ноге и стопала може изазвати грчеве у тим областима када вежбате, ходате или учествујете у физичким активностима.

Када вас у мишићу охвати грч постоји неколико начина који би могли да вам помогну. Можете да ставите топлу или хладну облогу на болне мишиће на први знак грча како бисте ублажили бол. На пример, ако вам се лист грчи, можете руком повући стопало нагоре да истегнете мишић листа. Такође може помоћи да нежно истегнете болне мишиће.

Прочитајте још: Знакови да прекорачујете препоручене дозе кафе: Обратите пажњу на ове симптоме

Најједноставнији начин да спречите грчеве у мишићима је:

  • Избегавање или ограничавање вежби које напрежу ваше мишиће и изазивају грчеве.
  • Истегните се или загрејте пре него што се бавите спортом и вежбањем
  • Не вежбајте одмах након јела
  • Смањите унос хране и пића која садрже кофеин, као што су кафа и чоколада
  • Уверите се да пијете довољно течности да бисте избегли дехидратацију
  • Повећајте унос калцијума и калијума природним путем
  • Разговарајте са својим лекаром о узимању витаминских суплемената како бисте осигурали да ваше тело добије неопходну залиху хранљивих материја и минерала

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas