· · Komentari: 0

Znakovi da prekoračujete preporučene doze kafe: Obratite pažnju na ove simptome

Ispijanje kafe je deo naše svakodnevice, ali stručnjaci podsećaju da ne treba preterivati u konzumiranju crnog napitka

1668519568_shutterstock_1936979245.jpg
Foto: Šhutterstock

Prema nedavnoj studiji Evropskog društva kardiologa, prihvatljivo je popiti dve do tri šoljice dnevno.

Primećeno je i da sve vrste kafe (mlevena, instant i ona bez kofeina) imaju pozitivne efekte na ljudsko zdravlje. Međutim, ako spadate u osobe koje prekoračuju preporučene doze, onda treba uzeti u obzir i moguće posledice:

Osećaj teskobe

Tipična šoljica kafe sadrži 95 miligrama kofeina. Dakle, ako biste popili četiri kafe, uneli biste oko 500 miligrama kofeina dnevno. Jedna studija je pokazala da preterano konzumiranje pomenute supstance može dovesti do visokog nivoa stresa, teskobe, pa čak i depresije. Istraživanje govori da konzumiranje više od 1000 miligrama kofeina nedeljno može biti indikator visoke anksioznosti. Zato je vreme da promenite navike.

Pročitajte još: Ovo aromatično ulje mnogi nazivaju "prva pomoć u bočici": NJega bi trebalo da ima svako domaćinstvo

Loš san

Kafa može uzrokovati i probleme sa spavanjem, naročito ako imate naviku da popodne uživate u ovom napitku. Mada postoje mnoge zdravstvene prednosti redovnog ispijanja kafe, svođenje dnevnog unosa na minimum, i to ujutro, može doprineti kvalitetnijem spavanju noću.

Ubrzani otkucaiji srca

Iako je jedna studija pokazala da ispijanje 100 miligrama kofeina, u razmaku od sat do pet sati, nije uzrokovalo ubrzane otkucaje srca, konzumiranje značajnih količina može dovesti do promene srčanog ritma, ali za to je potrebna značajna količina kofeina.

Trema

Ako osetite drhtanje posle previše popijenih šoljica kafe - to se može definisati kao predoziranje kofeinom, što može izazvati glavobolju, tremu, poteškoće sa spavanjem i, već pomenuti, ubrzan rad srca.

Pročitajte još: Napravite najzdraviji napitak od DUNJA: Idealan je za pluća, a sadrži više vitamina C od limuna

Umor

Kada se osećate umorno normalno je da popijete kafu. U jednoj studiji, u kojoj su učesnici dobili određene količine kofeinskih napitaka za jačanje energije, njihovo redovno ispijanje, naročito onih sa šećerom, uzrokovalo je mentalni umor kod ispitanika. Zato kada planirate da spavate, nemojte posezati za kafom jer ćete ostati budni, a poremećen san će kasnije tokom dana izazvati još veći umor.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.