· · Коментари: 0
решење

Зашто нам се дешавају ГРЧЕВИ мишића у СНУ и како да их спречимо?

Ноћни грчеви у ногама погађају до 60 одсто одраслих. Понекад се називају грчеви мишића и јављају се када се један или више мишића на нози ненамерно стегну.

1634718834_Depositphotos_140117702_S.jpg
Фото: Депосит

Грчеви у ногама током сна чешћи су код жена и старијих особа и најчешће захватају гастрокнемиусни мишић који се протеже до стражње стране ноге од скочног зглоба до колена. Међутим, они такође могу утицати на мишиће на предњој страни сваке бутине (квадрицепс) и на задњој страни сваке бутине.

Можда сте будни или спавате када вам грч "удари" у ноге. Већину времена, мишић се опушта за мање од 10 минута, међутим можете осетити бол или нелагоду и касније  током ноћи. Чести грчеви ноћу могу пореметити ваш сан.

Прочитајте још: ШЕСТ НАЧИНА да останемо здрави док радимо седећи за рачунаром

Могући узроци грчева

Многи истраживачи тврде да су грчеви последица модерног начина живота. Наши преци су имали другачије држање које је омогућавало истезање тетива, што данас није случај. Такође су приметили да када смо у кревету, стопало је често у положају плантарне флексије. Када се то дешава дуже време, чак и мали покрети стопала могу изазвати грчеве. Истраживања су показала да су грчеви ноћу чешћи лети него зими. Иако се то не односи на све, учесталост достиже врхунац средином јула, а смањује се средином јануара.

Према истом истраживању, грчеви у мишићима су последица нервних проблема, а не поремећаја мишића. Прегледи као што је електромиографија показали су да ти нерви који се протежу од кичме до табана изазивају грчеве.

Спречавање и решавање грчева

Научне студије су показале да истезање може бити од помоћи у лечењу и спречавању ноћних грчева. Мала студија из 2012. показала је да су људи који су истезали листове и табане непосредно пре спавања смањили учесталост грчева за 59%. Кинин таблете су годинама најпопуларнији третман, али се због нуспојава (неправилан рад срца и врло низак број тромбоцита) више се не препоручују.

Прочитајте још: НЕОЧЕКИВАНИ ЗНАЦИ ДА ИМАТЕ ПРОБЛЕМ С ПРИТИСКОМ! Последња 2 вам не би пала на памет, а сигнал су ОПАСНОСТИ по живот

Одговарајући унос магнезијума кроз свакодневну исхрану такође може помоћи. У свакодневни мени укључите намирнице попут пасуља, ораха, интегралних житарица и зеленог лиснатог поврћа. Посебно ако не вежбате, водите рачуна да пијете пуно воде током дана. Вода ће одржати еластичност ваших мишића на високом нивоу.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.