· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Стручњаци објаснили: Због чега се ГРЧЕВИ у ногама јављају током НОЋИ?

Грчеви у ногама се често јављају током ноћи, а могу бити јако непријатни.

1630578287_feet-931921_1920.jpg
фото: Пиксабеј

Од грчева у ногама пати чак 60% људи, а како бисте спречили ово стање, важно је знати његов узрок.

Постоје различити фактори који утичу на стварање грчева у ногама, попут: савременог начина живота, недовољне физичке активности, промене годишњих доба, лошег спавања, дехидратације.

Прочитајте још: Разлози због којих морате да се ИСТЕЖЕТЕ сваког дана!

Не истежете се довољно

Нека истраживања су закључила да је главни кривац за настанак грчева савремени начин живота. Наиме, наши преци су проводили много времена у чучњу, положају којим протежемо ноге и мишиће, док се данас због савременог начина живота не налазимо уопште у том положају, осим када тренирамо.

Истраживања су такође доказала да седелачки начин живота негативно утиче на мишиће и тетиве, што може довести до грчења.

Незгодан положај током спавања

Неки истраживачи приметили су да током спавања на стомаку држимо ноге испруженим, што може довести до грчења мишића, јер кад су ноге дуго у овом положају, чак и мали покрети могу изазвати грч.

фото: Пиксабеј

Смена годишњих доба

Једно истраживање је показало да се грчеви ноћу чешће јављају током лета него преко зиме, па су научници дошли до закључка да се грчеви могу појачавати с променом годишњих доба.

Још једна чињеница која иде у прилог овом закључку је та да су грчеви мишића повезани са проблемима који се тичу нерава, а не поремећајима мишића.

Дехидратација

Један од узрока грчева у мишићима свакако може бити дехидратација, тврде стручњаци. Дехидратација може подстаћи неравнотежу електролита у крви, што може бити један од покретача грчева.

фото: Пиксабеј

Недостатак нутритијената

Недостатак витамина као што су калцијум, магнезијум и калијум, могу проузроковати грчење мишића јер сваки од тих витамина помаже у одржавању равнотеже у организму. Услед недостатка једног од њих, могу наступити грчеви.

Стајање

Људи који проводе много времена у стојећем положају су под већим ризиком да доживе грчеве, за разлику од оних који седе.

У стојећем положају крв и вода одлазе у доњи део тела, што може довести до неравнотеже у организму и повећати притисак на мишиће и тетиве.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.