Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Грешке које правимо када пијемо воду могу негативно да утичу на нас: Шта никако не треба да радимо

Сви пијемо воду која је остала преко ноц́и поред нашег кревета, у флаши или чаши. Или чак из флаше за воду, која је остављена у аутомобилу током ноц́и. Али колико су ове навике заиста безбедне?

1704886981_shutterstock_1891473649-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Укус воде

Да ли сте икада пили воду која је целе ноц́и одстојала на вашем ноц́ном ормариц́у и осетили да је другачијег укуса? Па, ово је због угљен-диоксида. Када оставите чашу воде непокривену око 12 сати, угљен-диоксид у ваздуху почиње да се меша са њом. Ово снижава пХ ниво воде и даје јој "чудан" укус. Али чак и тада, ова вода је безбедна за пиц́е. Поред тога, вец́ина стручњака верује да вода из славине има рок трајања од шест месеци. Након овог времена, хлор се дифундује до те мере да у њему почињу да расту бактерије. Раст бактерија је још вец́и када се вода чува на топлом месту.

Из отворене посуде

Требало би да избегавате да пијете воду која остаје предуго изложена ваздуху. Вода остављена преко ноц́и или дуже време у отвореној чаши или другој посуди садржи многе бактерије и није безбедна за пиц́е. Никад не знате колико је прашине и других ситних честица ушло у чашу.

Из флаше

Вода која дуго стоји у пластичној флаши није безбедна за пиц́е. То је зато што када ставимо уста на ивицу флаше да пијемо, мртве ц́елије, прашина и зној који покривају нашу кожу се мешају назад у остатак садржаја. Сви знамо да чак и наша пљувачка носи много бактерија, које се помешају у боци. У њој расту бактерије и када поново попијете из исте флаше, пронађу идеалан пролаз у ваше тело. Ово може изазвати многе здравствене проблеме. Ствари постају још горе ако своју флашу поделите са неким другим.

Заборављена боца у ауту

Вода која је остала у аутомобилу се загрева што ствара савршено тло за размножавање бактерија. Флаше направљене од БПА, хемијског органског једињења које се широко користи као адитив у производњи пластичних боца за једнократну употребу, или друге хемикалије, могу бити штетне по ваше здравље.

Додатни савети

  • Увек покријте воду коју држите у чаши или другој отвореној посуди.
  • Избегавајте пластичне флаше и њихов директан контакт са устима.
  • Не остављајте флаше са водом у аутомобилу.
  • Користите стаклене чаше и обавезно их перите свакодневно.

Правилна хидратација изнад свега

Важност адекватне конзумиције воде је кључна јер је неопходна у свим биохемијским процесима који се одвијају у нашем организму. Адекватна хидратација помаже људском телу, између осталог:

  • За контролу телесне температуре
  • За транспорт хранљивих материја до телесних ткива
  • Да елиминише нуспроизводе метаболизма
  • За боље варење хране
  • За одржавање здравља зглобова

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas