· · Коментари: 0
ПРЕВЕНЦИЈА

ИСПЛАЗИТЕ СЕ! Ево шта боја језика говори о здрављу вашег организма

Здрава особа најчешће има ружичасти језик са танким белим премазом.

1617402206_Depositphotos_8944316_s-2019.jpg
Фото: Depositphotos

Основни здравствени проблеми могу променити боју језика. Нека од ових питања решавају се самостално, док друга захтевају лечење. Доносимо вам најчешће промене боје на језику и проблеме на које оне сугеришу.

Прочитајте још: РУСКИ лекар и научник ХРИСТО МЕРМЕСКИ открива револуционарни лек за НАЈТЕЖЕ БОЛЕСТИ (РЕЦЕПТ)

Црн језик

Накупљање кератина може довести до тога да језик постане црн. Кератин је протеин у кожи, коси и ноктима. Накупљање кератина може довести до тога да језик постане црн и длакав.

Црни језик је резултат озбиљнијег здравственог стања, попут дијабетеса или ХИВ-а...

Ово може бити последица лоше оралне хигијене или чак неоговарајућих лекова или антибиотика. Такође, узрок овој појави може бити и употреба дувана, радиотерапије или конзумирање тамних напитака, пре свега кафе или црног чаја. У ретким случајевима, црни језик је резултат озбиљнијег здравственог стања, попут дијабетеса или ХИВ-а.

Бео језик
Уколико је језик блед и развија се бела мрља, то може бити последица гљивичне инфекције, као што је орална кандијаза. Други могући узрок је леукоплакија. Ово стање узрокује појаву белих мрља или плакова на језику, а често настају од дувана.

Прочитајте још: РУСКИ кардиолог Михајлович открива тајну дуговечности СРБИМА: Шест вежби за ЗДРАВУ КИЧМУ и у десетој деценији живота

Љубичаст језик

Ово може бити резултат лоше циркулације крви или срчаних проблема. Такође, ово може бити први знак Кавасакијеве болести. Ово је ретко, али озбиљно стање које изазива упалу крвних судова.

Црвен језик

Језик такође може постати црвен и сметан, што може указивати на недостатак витамина Б или на скарлетну грозницу. Осим тога, ове промене могу се појавити као део алергијске реакције на лек или храну. Црвени, квргави језик може указивати на глоситис - упалу језика. У ретким случајевима то је још један знак Кавасакијеве болести. Лекар може да укаже на отечен, квргав, црвени језик као “јагода” језик.

Црвене промене на језику могу се појавити као део алергијске реакције на лек или храну

Сив језик

Према Националној организацији за ретке поремећаје, стање звано географски језик може изазвати сивкасто-беле флеке на језику. Затим се између тих тачака развијају беле линије, које језику дају изглед мапе. 

Жут језик

Прочитајте још: У Русији се користи већ хиљадама година: Корен ЧИЧКА најделотворнији у превенцији НАЈОПАСНИЈИХ БОЛЕСТИ (РЕЦЕПТ)

Жутило је обично резултат раста бактерија. Лоша орална хигијена и сува уста могу сваки за последицу да долази до прекомерног пораста бактерија на језику. Такође, језик може пожутети пре него што постане црн и длакав. До тога долази када се папиле повец́ају, заробљавајући бактерије на површини језика.

У ретким случајевима, озбиљнија здравствена стања узрокују да језик позелени. Студија из 2019. године сугерише да жути језик може бити знак дијабетеса. Други могући узрок је жутица. 

Прочитајте још: Кућна фабрика здравља: Руска траварка Татјана Гутурова саветује како се бере и суши биље?

Плав језик

Плава боја на језику може указивати на недостатак кисеоника у крви. То може бити резултат недостатка кисеоника из плућа, поремећаја крви, болести крвних судова и обољења бубрега.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.