Oglas
· · Komentari: 0
PREVENCIJA

ISPLAZITE SE! Evo šta boja jezika govori o zdravlju vašeg organizma

Zdrava osoba najčešće ima ružičasti jezik sa tankim belim premazom.

1617402206_Depositphotos_8944316_s-2019.jpg
Foto: Depositphotos
Oglas

Osnovni zdravstveni problemi mogu promeniti boju jezika. Neka od ovih pitanja rešavaju se samostalno, dok druga zahtevaju lečenje. Donosimo vam najčešće promene boje na jeziku i probleme na koje one sugerišu.

Pročitajte još: RUSKI lekar i naučnik HRISTO MERMESKI otkriva revolucionarni lek za NAJTEŽE BOLESTI (RECEPT)

Crn jezik

Nakupljanje keratina može dovesti do toga da jezik postane crn. Keratin je protein u koži, kosi i noktima. Nakupljanje keratina može dovesti do toga da jezik postane crn i dlakav.

Crni jezik je rezultat ozbiljnijeg zdravstvenog stanja, poput dijabetesa ili HIV-a...

Ovo može biti posledica loše oralne higijene ili čak neogovarajućih lekova ili antibiotika. Takođe, uzrok ovoj pojavi može biti i upotreba duvana, radioterapije ili konzumiranje tamnih napitaka, pre svega kafe ili crnog čaja. U retkim slučajevima, crni jezik je rezultat ozbiljnijeg zdravstvenog stanja, poput dijabetesa ili HIV-a.

Beo jezik
Ukoliko je jezik bled i razvija se bela mrlja, to može biti posledica gljivične infekcije, kao što je oralna kandijaza. Drugi mogući uzrok je leukoplakija. Ovo stanje uzrokuje pojavu belih mrlja ili plakova na jeziku, a često nastaju od duvana.

Pročitajte još: RUSKI kardiolog Mihajlovič otkriva tajnu dugovečnosti SRBIMA: Šest vežbi za ZDRAVU KIČMU i u desetoj deceniji života

LJubičast jezik

Ovo može biti rezultat loše cirkulacije krvi ili srčanih problema. Takođe, ovo može biti prvi znak Kavasakijeve bolesti. Ovo je retko, ali ozbiljno stanje koje izaziva upalu krvnih sudova.

Crven jezik

Jezik takođe može postati crven i smetan, što može ukazivati na nedostatak vitamina B ili na skarletnu groznicu. Osim toga, ove promene mogu se pojaviti kao deo alergijske reakcije na lek ili hranu. Crveni, kvrgavi jezik može ukazivati na glositis - upalu jezika. U retkim slučajevima to je još jedan znak Kavasakijeve bolesti. Lekar može da ukaže na otečen, kvrgav, crveni jezik kao “jagoda” jezik.

Crvene promene na jeziku mogu se pojaviti kao deo alergijske reakcije na lek ili hranu

Siv jezik

Prema Nacionalnoj organizaciji za retke poremećaje, stanje zvano geografski jezik može izazvati sivkasto-bele fleke na jeziku. Zatim se između tih tačaka razvijaju bele linije, koje jeziku daju izgled mape. 

Žut jezik

Pročitajte još: U Rusiji se koristi već hiljadama godina: Koren ČIČKA najdelotvorniji u prevenciji NAJOPASNIJIH BOLESTI (RECEPT)

Žutilo je obično rezultat rasta bakterija. Loša oralna higijena i suva usta mogu svaki za posledicu da dolazi do prekomernog porasta bakterija na jeziku. Takođe, jezik može požuteti pre nego što postane crn i dlakav. Do toga dolazi kada se papile povećaju, zarobljavajući bakterije na površini jezika.

U retkim slučajevima, ozbiljnija zdravstvena stanja uzrokuju da jezik pozeleni. Studija iz 2019. godine sugeriše da žuti jezik može biti znak dijabetesa. Drugi mogući uzrok je žutica. 

Pročitajte još: Kućna fabrika zdravlja: Ruska travarka Tatjana Guturova savetuje kako se bere i suši bilje?

Plav jezik

Plava boja na jeziku može ukazivati na nedostatak kiseonika u krvi. To može biti rezultat nedostatka kiseonika iz pluća, poremećaja krvi, bolesti krvnih sudova i oboljenja bubrega.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas