Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како је „МОВЕМБАР“ од ОПКЛАДЕ постао једна од ВОДЕЋИХ КАМПАЊА ПОДРШКЕ МУШКАРЦИМА у свету

Уколико сте мислили да је пуштање браде и бркова само тренд преварили сте се.

1637743526_shutterstock_267031901.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Потреба да се бријач остави по страни добила је посебан смисао једног новембра 2003. године када се неколико пријатеља договорило да месец дана не брије браду нити бркове.

Опклади која је имала за циљ да модерном мушкарцу врати по мало руралан изглед, придружило се око 30 чланова са жељом да реализују овај тренд и истрају у својој одлуци. Само годину дана касније 400 мушкараца прикључило се овој идеји и основана је фондација која је за циљ имала прикупљање новца за потребе истраживања рака простате.

Покрет је добио глобални карактер, а на десетине хиљада људи широм света придружује се иницијативи Мовембар (брадати новембар) сваке године, која постаје глобални феномен хуманитарног карактера. Поред пуштања бркова, месец новембар посвећен је многобројним едукацијама на тему менталне подршке приликом суочавања са овом врстом канцера, подршке при лечењу као и ширењу свести.

Последњих година све више мушкараца развија свест о канцеру простате који је други по учесталости и трећи најсмртоноснији канцер међу мушкарцима у Србији. Највећи проблем јесте што се мушкарци јављају у каснијим фазама болести, јер нису имали симптоме, те је због тога превентивни преглед од кључне важности. Иако у нашој земљи од ове болести годишње умре око 800 мушкараца, готово педесет одсто мушке популације никада није била на прегледу код уролога. Успешност лечења код раног откривања је велика па је препорука да мушкарци старији од 50 година минимум једном годишње оду на преглед простате, а да мушкарци старији од 20 година два пута годишње одраде самопреглед.

Фото: Промо

Без обзира на то што се о овој теми, како у медијима тако и на социјалним мрежама, па и у медицинским круговима највише говори крајем године, током месеца новембра, за лекарске прегледе и бригу о здрављу треба издвојити време било ког дана у години. Хајде да имамо времена за прегледе, слоган је кампање Гранд кафе, која је у сарадњи са Институтом за здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут“, Министарством здравља и фондом Б92 током месеца октобра спровела низ активности у циљу подизања свести о важности ране дијагностике рака дојке. Огромно интересовање за бесплатне мамографске прегледе који су у склопу акције организовани у Неготину, а након тога и у Београду само су потврдили важност ове теме као и наставка саме кампање. Зато сада у новембру позивамо све мушкарце да бар један дан у овом месецу одвоје времена за себе, своје здравље и превентивни преглед код уролога. Будите одговорни према себи и својим вољенима јер увек је прави тренутак за бригу о свом здрављу!

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas