Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
корисно

Која ТЕМПЕРАТУРА тела је нормална и како се правилно држи топломер?

Телесна температура зависи од доба дана када је меримо, од наше претходне активности, од година, али - што је најважније када проверавамо здравље - и од укупног стања у којем је организам тренутно.

1606737628_Depositphotos_16276193_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Најнижа температура мери се у ујутру, око 6 часова, а највиша поподне, између 16 и 18 часова.

Нормална температура здраве особе варира између 36 и 37 Ц степени, а код жена у овулацији може да порасте и до 37,5 Ц степени. Ако пређе 38Ц, треба је снижавати уобичајеним кућним лековима, а ако они не помажу, треба се обавезно јавити лекару. Температура се може мерити у усној шупљини, у ректуму, па и уху, али је најчешће меримо топломером испод пазуха, тј. како лекари кажу, "аксиларно".

Пре мерења, пацијент треба да буде неко време миран (може и да лежи), да на пулс и температуру не би утицале претходне физичке активности. Пазух треба да буде сув, а топломер чист, сув и постављен тачно на средину пазуха. Пазите да између њега и коже не буде, на пример, пиџама, и проверите да ли сте лепо "истресли" топломер да не показује неку претходно измерену температуру.

Нормална температура здраве особе варира између 36 и 37 Ц степени!

Прочитајте још: Ове намирнице никако не смете да мешате са лековима, а ово је разлог

Топломер се држи 10 минута и тек тада очитајте температуру. Ако је потребно, поновите поступак. За свако извођење закључака о здравственом стању, важно је узети у обзир и друге симптоме - грозницу, дрхтање, телесну слабост, бол у мишићима и томе слично.

Пре мерења температуре неко време треба да будете мирни.

За свако извођење закључака о здравственом стању, важно је узети у обзир и друге симптоме - грозницу, дрхтање, телесну слабост, бол у мишићима и томе слично.

Прочитајте још: Пет проблема које БАНАНЕ решавају боље од лекова

Бесконтактни топломер користи се тако што се приближи на око 3 цм од коже, на средини чела, а за очитавање температуре потребно је 3 секунде. Важно је да немате шишке (уопште, косу на челу), да кожа буде сува и чиста, као и да не померате топломер док мерите температуру. Проверите и упутство, јер многи произвођачи напомињу да ће очитавање увек показати 0.5 степена више него што је ваша реална температура, мерена топломером испод пазуха.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas