· · Komentari: 0
korisno

Koja TEMPERATURA tela je normalna i kako se pravilno drži toplomer?

Telesna temperatura zavisi od doba dana kada je merimo, od naše prethodne aktivnosti, od godina, ali - što je najvažnije kada proveravamo zdravlje - i od ukupnog stanja u kojem je organizam trenutno.

1606737628_Depositphotos_16276193_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Najniža temperatura meri se u ujutru, oko 6 časova, a najviša popodne, između 16 i 18 časova.

Normalna temperatura zdrave osobe varira između 36 i 37 C stepeni, a kod žena u ovulaciji može da poraste i do 37,5 C stepeni. Ako pređe 38C, treba je snižavati uobičajenim kućnim lekovima, a ako oni ne pomažu, treba se obavezno javiti lekaru. Temperatura se može meriti u usnoj šupljini, u rektumu, pa i uhu, ali je najčešće merimo toplomerom ispod pazuha, tj. kako lekari kažu, "aksilarno".

Pre merenja, pacijent treba da bude neko vreme miran (može i da leži), da na puls i temperaturu ne bi uticale prethodne fizičke aktivnosti. Pazuh treba da bude suv, a toplomer čist, suv i postavljen tačno na sredinu pazuha. Pazite da između njega i kože ne bude, na primer, pidžama, i proverite da li ste lepo "istresli" toplomer da ne pokazuje neku prethodno izmerenu temperaturu.

Normalna temperatura zdrave osobe varira između 36 i 37 C stepeni!

Pročitajte još: Ove namirnice nikako ne smete da mešate sa lekovima, a ovo je razlog

Toplomer se drži 10 minuta i tek tada očitajte temperaturu. Ako je potrebno, ponovite postupak. Za svako izvođenje zaključaka o zdravstvenom stanju, važno je uzeti u obzir i druge simptome - groznicu, drhtanje, telesnu slabost, bol u mišićima i tome slično.

Pre merenja temperature neko vreme treba da budete mirni.

Za svako izvođenje zaključaka o zdravstvenom stanju, važno je uzeti u obzir i druge simptome - groznicu, drhtanje, telesnu slabost, bol u mišićima i tome slično.

Pročitajte još: Pet problema koje BANANE rešavaju bolje od lekova

Beskontaktni toplomer koristi se tako što se približi na oko 3 cm od kože, na sredini čela, a za očitavanje temperature potrebno je 3 sekunde. Važno je da nemate šiške (uopšte, kosu na čelu), da koža bude suva i čista, kao i da ne pomerate toplomer dok merite temperaturu. Proverite i uputstvo, jer mnogi proizvođači napominju da će očitavanje uvek pokazati 0.5 stepena više nego što je vaša realna temperatura, merena toplomerom ispod pazuha.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.