Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Колико дуго ће АЛКОХОЛ остати у вашем ОРГАНИЗМУ, зависи од ових ФАКТОРА

Колико дуго алкохол остаје у вашем систему након што попијете зависи од неколико фактора. Колико алкохола конзумирате, колико често пијете и како ваша јетра подноси алкохол су главне одреднице

1657213825_woman-gc10eb4df2_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas
Алкохол се апсорбује, метаболише и елиминише различитом брзином код сваке особе. Следеће информације описују главне факторе који утичу на то колико дуго ће алкохол бити детектован у вашем систему након што попијете једно или два пића.
 

Садржај алкохола

Садржај алкохола, који заузврат зависи од врсте пића, један је од главних фактора који одређују колико брзо ваше тело обрађује ваше пиће. Према Националном институту за злоупотребу алкохола и алкохолизам, једно стандардно пиће садржи око 14 грама "чистог алкохола" и еквивалентно је следећем:
  • Једна лименка или кригла пива 
  • Дл вина
  • Једна доза 80 алкохолних пића (40 процената алкохола) као што је виски

Имајте на уму да ће садржај алкохола бити већи ако је запремина вашег пића већа од стандарда, што је често случај. На пример:
Типична чаша вина коју већина људи конзумира садржи око два до три стандардна пића.
Порција точеног пива такође може бити еквивалентна два или три пића.
Мешани коктел може да садржи више од једне чашице жестоког пића.
Овим пићима ће бити потребно више времена да изађу из вашег система.

Колико брзо пијете

Поред тога колико пића конзумирате, колико брзо их пијете такође одређује колико ће вам порасти ниво алкохола у крви и колико дуго се алкохол задржава у вашем организму. Ваша јетра може метаболисати само једно пиће на сат, према информацијама са Универзитета Браун. Ако попијете три стандардна пића у једном сату, вашој јетри ће бити потребно око три сата да их метаболизује, без обзира на врсту пића. Обратите пажњу на следеће основне чињенице:
  • Метаболизам алкохола у јетри је спорији од његове апсорпције из црева у крвоток.
  • Због тога, ако брзо попијете два или више стандардних пића у једној сесији пијења, потребно је више времена да ваша јетра одржи корак и метаболизира алкохол и избаци га.
  • Ово узрокује да се алкохол накупља у крви и дуже остаје у вашем телу и даху.
  • Чак и након последњег пића, концентрација алкохола у крви може наставити да расте јер се преостали алкохол временом апсорбује из црева у крв.

Колико често пијете

Ако пијете много пута у току дана или недеље, такође ће бити потребно више времена да се алкохол очисти из вашег система. У овој ситуацији, јетра је под готово константним стањем бомбардовања и не може довољно брзо да метаболише алкохол. Ова навика може довести до зависности од алкохола.
 
Метаболизам алкохола се одвија помоћу специфичних ензима у јетри који елиминишу нуспроизводе у жучи и урину. Алкохол се такође чисти из крви кроз плућа и зној. Брзина којом ензими раде помаже да се утврди колико брзо ћете се ослободити алкохола из вашег система. Следећи фактори могу утицати на то колико брзо јетра сваке особе метаболизира и излучује алкохол.
 
  • Пол: Жене метаболишу алкохол спорије од мушкараца; стога ће се дуже задржати у њиховој крви. Жене ће имати већи ниво у крви од мушкараца за исту количину алкохола коју попију.
  • Старост: Метаболизам јетре може успорити са годинама; стога, што сте старији, алкохол ће се спорије елиминисати из крви и тела.
  • Тежина: Могуће је да неки људи који су мршави имају бржи метаболизам од оних који су тежи и стога теже да се отарасе алкохола брже.
  • Телесна маст: Алкохол се раствара у води, али не и у телесној масти. Што више телесне масти у поређењу са витким мишићима имате, то је виши ниво алкохола у крви и то је дуже потребно да се он метаболише.
  • Унос хране: Храна у стомаку може одложити апсорпцију алкохола у крв и јетру. Што је више масти у оброку, то је спорија апсорпција и метаболизам алкохола.
  • Болести јетре: Хепатитис и друге болести могу нарушити начин на који јетра обрађује алкохол и успорити његову елиминацију из организма.
  • Генетика: Ово утиче на активност јетрених ензима који метаболишу алкохол и самим тим на то колико брзо се ниво алкохола у крви смањује.

Не можете убрзати прераду алкохола

Заиста не можете учинити ништа да убрзате метаболизам алкохола. Неки људи сугеришу да пијење пуно воде или вежбање и знојење могу брже избацити алкохол из вашег система. Међутим, те акције нису ефикасне. Испијање кафе такође неће повећати брзину прераде у јетри или смањити садржај алкохола у крви.
 
 
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas