Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Колико пута треба жвакати сваки залогај? Због чега је важно да обраћамо пажњу на то како једемо

Људи који дуже жваћу храну уносе мање калорија, првенствено због тога што се активирају хормони који регулишу апетит, показало је истраживање

1696677205_shutterstock_1025471824.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ако жваћете храну 40 уместо 15 пута, унећете око 12 одсто мање калорија, истичу стручњаци. Постоји веза између броја жвакања и хормона који мозгу кажу када да почне и када да стане да једе. Више жвакања хране повезано је са смањивањем нивоа грелина, хормона који стимулише апетит, и повећавањем нивоа колецистокинина, хормона који смањује апетит.

Варење почиње у устима

Већина људи сматра да варење хране почиње у желуцу, што није истина. Оно почиње у устима, а пљувачка у њима садржи потребне ензиме за пробаву. Један од тих ензима зове се алфа амилаза и неопходан је за разбијање скроба на мање молекуле које телесне ћелије користе за енергију. Кад храну не сажваћете добро, алфа амилаза нема могућност да разбије скроб на мање молекуле и тако телесне ћелије остави неухрањене, без енергије. Други важан ензим у пљувачки је липаза. Луче га жлезде које се налазе испод језика. Он почиње варење масти из хране коју човек унесе у уста.

Правилно жвакање

Да ли сте после јела надути и пуни гасова? То је зато што нисте правилно сажвакали храну. Велике честице поједених намирница проћи ће до дебелог црева и постати плодно тло за бактерије. То може довести до повећаног броја бактерија, надутости и проблема у варењу. Такође, недовољно сажвакана храна неће донети битне састојке хране у тело. Због здравља целог гастроинтестиналног тракта јако је важно да је храна добро сажвакана. Постоји мишић који "седи" на дну желуца. Он се опушта да пусти храну из желуца у танко црево. Ако вам храна садржи велике количине пљувачке, то му помаже да се опусти и пусти храну да лако склизне даље.

Колико пута треба жвакати залогај

На ово питање је немогуће дати одређен одговор јер много фактора утиче на то. На пример, потребно је више времена за жвакање залогаја меса него залогаја хлеба. А најбољи начин да знате да ли је залогај довољно сажвакан је да да жваћете све док не више можете више да препознате текстуру хране.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas