· · Коментари: 0
исхрана

Одложите прибор, а онда наставте јело... Нутрициониста открива како се жваће храна

Делује нам као неважна ствар, свакодневно нешто једемо и жваћемо.

1610289008_Depositphotos_104628898_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Заправо је веома важно на који начин једемо како бисмо избегли преоптерећење желуца.

Прочитајте још: Мислили сте да знате, а ми вас питамо: Како се правилно једе ПИЦА? Не ухвати се за корицу!

Нутрициониста Јо Траверс даје неке корисне савете о правилном жвакању хране.

Последце недовољног жвакања
Проблеми с пробавом и појава рефлукса, симптома приликом којег долази до својеврсног враћања хране и желучаних сокова из желуца назад у једњак. Још један проблем пребрзог једења јесте што може довести до дебљања јер у том случају поједемо више него што нам заправо треба да бисмо били сити.

Траверс каже да се храна мора жвакати онолико времена колико је потребно да буде довољно уситњена да би могла лако да се прогута. На тај начин желудац се не напреже превише приликом варења.

- Ако храна не остаје довољно дуго у устима, она се не излаже амилази која је потребна да би се разградили угљенохидрати. У желуцу се врло мало пробављају угљенохидрати, а ако храна стигне до њега без правилне пробаве у устима, желудац мора радити пуно више. Уколико непрожвакани комадићи хране дођу до врха танког црева, то може довести до надутости и нелагоде  каже британски нутрициониста.

Траверс саветује људима да уместо да након сваког залогаја оставе прибор за јело.

Тек након што сте прожвакали и прогутали један залогај, поново узмите прибор за следећи залогај!

Прочитајте још: Постоји начин да ручак не ИСКИПИ ИЗ ШЕРПЕ: Користите предмет који сви имамо у кухињи

- Постоји нешто што вам ствара хитност када имате пред собом виљушку пуну хране. Чекате када ћете је ставити у уста што вас тера да брже прогутате залогај - истиче Траверс.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.