Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Храна коју треба да ИЗБЕГАВАТЕ уколико имате проблем са ВАРЕЊЕМ: Постоје намирнице које успоравају овај процес

Ако имате овај фрустрирајући и непријатни проблем, прочитајте савете које стручњаци дају

1669208045_Foto-Shutterstock-varenje.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Свако ко има проблема са варењем зна колико могу бити фрустрирајуц́и, непријатни и понекад болни, посебно ако имате синдром иритабилног црева, болест која погађа гастроинтестинални тракт.

Још једна уобичајена болест дигестивног система је инфламаторна болест црева. Постоје две врсте инфламаторне болести црева, Кронова болест и улцерозни колитис, а оба типа укључују хроничну упалу ткива. На срец́у, постоји много тога што можете учинити да побољшате стање црева ако патите од инфламаторне болести црева, укључујуц́и избегавање одређене хране која може погоршати стање.

Истраживање спроведено на универзитетима у Манитоби и Алберти и објављено у часопису Гастроентерологy анализирало је резултате тестова, укључујуц́и биопсију дебелог црева, које су подвргнуте субјектима са инфламаторном болешц́у црева. Њихов циљ је био да утврде како различите врсте влакана могу утицати на тело особе која болује од инфламаторне болести црева.

Прочитајте још: Могу да га пију и они који су интолерантни на лактозу: Зашто је КЕФИР тако моћан напитак?

Показало се да испитаници са инфламаторном болешц́у црева не могу правилно да сваре неферментисана дијетална бета-фруктанска влакна и да ова влакна погоршавају симптоме њихове болести повец́ањем упале.

Такво откриц́е помаже у персонализуовању смерница за исхрану за пацијенте и коначно одмакне од приступа који одговара свима за помоц́ људима са синдромом иритабилног црева или инфламаторном болешц́у црева.

Ово истраживање пружа бољи увид у ефекат одређених врста влакана на људе са овим болестима. Када су у питању бета-фруктанска влакна, она су присутна у многим здравим намирницама, тако да нема разлога да их сви избегавају, али постоје веома добри разлози да их људи са поменутим болестима пробавног система избегавају и прате да ли ц́е то довести до побољшања њихових симптома.

Која храна садржи ова влакна

Ако патите од проблема са варењем и осец́ате да ц́ете можда морати да елиминишете ова потенцијално проблематична влакна из исхране, то значи да треба избегавати грејпфрут, банане, урме, шљиве, храну из породице црног лука, артичоке, зеље, шпаргле, одређене житарице и орахе.

Обзиром да се ради о великом броју намирница које би требало да избаците из исхране, било би добро да се консултујете са нутриционистом који ц́е вам помоц́и да направите план исхране који ц́е бити уравнотежен и након што из њега избаците поменуте намирнице.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas