· · Коментари: 0
ТРЕНДОВИ У ИСХРАНИ

Моћна храна, још моћнији ефекти! Ево зашто су ЧИЈА СЕМЕНКЕ постале популарне

Чија семенке идеалне су у исхрани током интензивног вежбања и код процеса мршављења, јер садрже есенцијалне масне киселине, беланчевине, влакна и пет пута више калцијума од млека

1595017101_chia-semenke.png
Фото: Pixabay

Ситне и моћне! Чија семенке богате су антиоксидансима, појачавају издржљивост и отпорност организма и идеалан су додатак исхрани у процесу мршављења. Све ово чини их изврсном лаганом храном током свакодневног вежбања и физичких активности.

Прочитајте још: Користи се у козметици, хигијени и ИСХРАНИ: Моћ ЧУДЕСНЕ биљке која датира још ПРЕ НОВЕ ЕРЕ

Ове семенке потапају се у воду, након чега се њихова љускаотвори и може апсорбирати чак до девет својих количина у води, што семенке чини одличним извором унутрашње потребе организма за водом. Пружају нам и есенцијалне масне киселине, омега 3 и омега 6, бееланчевине, влакна и пет пута више калцијума од млека.

Прочитајте још: Рукола салата са БРЕСКВАМА


Фото: Pixabay

Угљени хидрати у семенкама се отпуштају полако, што нам даје осећај ситости дуже време. Семенке су лаке за варење, што је врло важно кад се конзумирају пре неке напорне физичке активности.

Како се користе чија семенке

Прочитајте још: Лече АКНЕ, уклањају НЕСАНИЦУ, појачава жељу за СЕКСОМ и још 7 РАЗЛОГА зашто их треба јести

Без шећера и глутена
Не садрже шећер, глутен нити оксиде, али су богате антиоксидантима, минералима и природним влакнима који постижу ефекат брже разградње масти у телу. Лако се комбинују са разним јелима, даје осећај ситости и одлична је замена за готово све слане грицкалице.

Са свакодневном применом може се кренути већ од јутрам када се чија семенке могу комбиновати са јајима у јутарњем омлету или са било којом здравом намирницом. Стандардној смеси умућених јаја додајте и кашику ових семенки и уживајте у укусу.

Прочитајте још: Лагана летња пословна гардероба коју ћете ОБОЖАВАТИ! ОВЕ комаде морате имати у свом ормару

Чија семенке често се користе и у дресинзима за салату, јер се могу укључити уз било које сезонско воће или поврће, а поготово коштуничаво воће. Сосеви су одавно постали незаменљиви поготово ако они садрже цхиа семенке.

Здрава верзија мафина може да укључује управо ове семенке. Банана хлеб је у последње време изузетно популаран, стога се једноставној смеси за припрему хлеба могу додати чија семенке, како би укус и квалитет намирнице био још бољи. 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.