Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
исхрана

Најбоља храна за доручак за сваки узраст: Ево на шта би требало да се фокусирамо

У којој год се животној фази налазили доручак нам је неопходан

1659781080_profimedia-0279991987.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Свака фаза живота захтева фокусирање на различите хранљиве материје, од калцијума и гвожђа у детињству до протеина и омега 3 у средњим годинама.

Идеалан доручак за сваку фазу живота

Мало дете (од 2 до 6 година)

Мала деца су позната по томе што су избирљива у јелу, па родитељима може да буде тешко да пронађу идеалан оброк за своје малишане. Дијетичари саветују да у исхрану деце укључите што више влакана.

Нутрициониста Мариса Месхулам има сјајно решење за децу која су избирљива.

- Исеците јаје на порције величине залогаја, нарежите тост на тракице, премажите га са мало авокада и укључите воц́е за уравнотежен и разноврстан доручак. Јаје и авокадо обезбеђују здраве масти за развој мозга, воц́е обезбеђује неке антиоксиданте, а тост даје мало влакана и угљених хидрата за енергију. Јаје такође садржи витамин Д и гвожђе, који су важни за развој костију и мишиц́а -саветује нутрициониста.

Прочитајте још: НОВА ИСТРАЖИВАЊА: Уколико вам се ове ствари дешавају док спавате, тело вам шаље озбиљно УПОЗОРЕЊЕ

Школски узраст (од 6 до 12 година)

Кључни за овај период су калцијум и витамин Д, а деца можда не уносе адекватне количине које су неопходне за развој костију и јаке зубе, показало је неколико студија.

- Важно је изградити залихе калцијума док је дете младо, јер када остарите, апсорпција калцијума се смањује - рекао је Андерсон-Хаинес.

Једноставан начин да осигурате да ваше дете добија довољно калцијума и витамина Д је прављење смутија. Комбинујте воц́е, путер од орашастих плодова, семенке или орашасте плодове за масноц́у и ситост, и јогурт или млеко за протеине и калцијум, пише ХуффПост.

Тинејџери (од 13 до 17 година)

Препуни распореди услед школе, учења и ваншколских активности могу да отежају редвну исхрану. "Јак" доручак који чине јаја, кобасице, сланина и тост би могао да буде одличан за почетак дана. Важно је да се у тањиру налазе и протеини и гвожђе. Добијање адекватне количине гвожђа је кључно у овој фази и за дечаке и за девојчице.

Млади одрасли (од 18 до 30 година)

У овом периоду жвиота може да буде изузетно тешко пронаћи време за доручак.

- Ако желите да се више фокусирате на исхрану, препоручио бих вам најмање две групе намирница: 1) хлеб од целог зрна (житарице) и свежи производи (авокадо), 2) грчки јогурт (млечни производи) са свежим воц́ем (бобичасто воц́е) или 3) бурито за доручак (јаја и житарице) - саветује нутрициониста Кимберли Роуз.

- Калцијум је важан за метаболизам костију, нервну проводљивост и ендокрину подршку, док је витамин Д важан за апсорпцију калцијума.

Прочитајте још: Топи масне наслаге, целулит и чисти тело од токсина: Замените један оброк овим смутијем и препородићете организам (РЕЦЕПТ)

Средње доба (40 до 60 година)

Доручак треба да обогатите интегралним житарицама, воц́ем и поврц́ем како бисте повећали унос влакана.

- Омлет пун поврц́а, палачинке од целог зрна и овсена каша су идеалне опције за доручак - рекла је Роуз-Френсис, преноси ХуффПост.

Сениори (60 и више година)

Унос довољно протеина је у овој фази од суштинског значаја за очување мишиц́не масе, која се природно погоршава старењем.

- Кајгана и протеински шејкови који садрже најмање 16 грама протеина су добре опције за доручак за старије особе. Храна богата протеинима која се лако жвац́е може помоц́и у очувању снаге и мишиц́не масе. Пошто апетит опада у овој фази живота, такође је важно да будете сигурни да једете довољно. Појачавање функције мозга такође треба да вам буде на уму у овој фази живота, што значи да би требало да се усредсредите на добијање омега-3 масних киселина једењем орашастих плодова и семенки, као и производа богатих антиоксидансима попут бобица, за које се показало да помажу у спречавању когнитивног пада - саветује нутрициониста.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas