· · Komentari: 0

NOVA ISTRAŽIVANJA: Ukoliko vam se ove stvari dešavaju dok spavate, telo vam šalje ozbiljno UPOZORENJE

Postoji niz faktora koji utiču na zdravlje srca, a među najvažnijim su ishrana i fizička aktivnost. A šta se dešava kada smo u stanju mirovanja?

1659693137_spavanje.jpg
Foto: Unplash.com

Prema medicinskim stručnjacima, neke „noćne“ radnje mogu da utiču na zdravlje i povećaju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Pročitajte još: Topi masne naslage, celulit i čisti telo od toksina: Zamenite jedan obrok ovim smutijem i preporodićete organizam (RECEPT)

Ukoliko se noću vrtite i prevrćete u krevetu, to može i te kako imati negativne posljedice na zdravlje kardiovaskularnog sistema, kaže kardiolog dr Kejti Tomaško. Ovo je povezano sa krvnim pritiskom, koji se smanjuje kada čvrsto spavate, rekla je ona.

- Ako imate poteškoća da zaspite ili se često budite noću, krvni pritisak će vam sigurno skočiti - kaže Tomaško. - Ovaj porast pritiska nije dobar za zdravlje srca, što dovodi do povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Naučne studije su takođe pokazale da je nesanica, poremećaj sna koji otežava uranjanje u san ili spavanje, povezana sa brojnim kardiovaskularnim bolestima, uključujući hipertenziju, bolest srca i srčanu insuficijenciju.

Ako već imate srčano oboljenje, nesanica može da poveća rizik od pogoršanja. Nedavno objavljena studija u „Sleep Advances“ otkrila je da nesanica može da poveća rizik od srčane insuficijencije, moždanog udara i kardiovaskularne smrti.

Istraživači su uključili 1.082 pacijenta koji su imali srčani udar ili neki vid intervencije kojom se rešavao problem blokiranih arterija. Na početku studije, 45 odsto pacijenata je imalo nesanicu, a 24 odsto je reklo da je koristilo lek za spavanje tokom poslednje nedelje.

Pročitajte još: JEDNA ŠOLJA DNEVNO: Napitak koji pomaže u regulaciji nivoa ŠEĆERA u krvi, a odličan je i za još jedan ORGAN

Tokom prosečnog perioda praćenja od 4,2 godine, kod 225 pacijenata su primećena čak 364 slučaja ponavljajućih glavnih srčanih nuspojava. Kada se uporede pacijenti koji su imali nesanicu sa onima koji nisu, utvrđeno je da je ovo stanje značajno povezano sa hroničnim nuspojavama srca – čak i nakon što se uzmu u obzir kardiovaskularni faktori rizika, komorbiditeti i simptomi anksioznosti i depresije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.