Лети бирајте лако сварљиву, нискокалоричну и свежу храну.
Избегавајте превише соли, шећера, масти и алкохола, јер све то додатно оптерећује срце, подиже притисак и може повећати ризик од кардиоваскуларних инцидената – посебно код хроничних болесника и старијих особа
Током летњих месеци, високе температуре могу додатно оптеретити срце и крвне судове, нарочито код особа које већ имају проблема са притиском или кардиоваскуларним системом. Управо зато је важно обратити пажњу на исхрану – неке намирнице могу допринети задржавању течности, подизању крвног притиска, па чак и повећаном ризику од срчаног удара. Ево хране коју би током лета требало избегавати или уносити у врло малим количинама:
Превише слана храна
Со (натријум) задржава течност у организму и повећава крвни притисак. Лети то може бити посебно опасно јер тело већ губи електролите кроз зној, а додатно оптерећење на срце може изазвати проблеме.
Избегавајте:
- Сухомеснате производе (кобасице, пршуту, сланину)
- Слане сиреве (фета, качкаваљ, трапист)
- Индустријске супе и инстант оброке
- Чипсеве, переце и сличне грицкалице
Масна и пржена храна
Храна богата засићеним мастима повећава ниво лошег холестерола (ЛДЛ) и доприноси запушењу крвних судова, што у комбинацији с врућинама може изазвати озбиљне срчане проблеме.
Избегавајте:
- Пржени кромпирићи, пилетина, уштипци
- Брзу храну (хамбургери, бурек, пице с масним сиром)
- Храну спремљену на дубоком уљу
Рафинисани шећери и слаткиши
Лети је организму потребна лагана и освежавајућа храна, док слаткиши додатно оптерећују панкреас и могу изазвати нагле скокове шећера и притиска.
Избегавајте:
- Колаче с кремом, торте, крофне
- Газиране сокове и енергетска пића
- Сладоледе са много шећера и вештачких додатака
Црвено месо у великим количинама
Црвено месо је тешко за варење и богато засићеним мастима. Лети, када организам теже регулише температуру, оваква храна може додатно исцрпети тело.
Ограничите унос:
Свињетине, јагњетине, јунетине (посебно поховане или масне делове)
Алкохол
Многи посегну за алкохолом као освежењем током летњих вечери, али он заправо дехидрира организам, шири крвне судове и може изазвати осцилације притиска.
- Сезонско воће (лубеница, диња, бресква)
- Поврће (краставац, парадајз, паприка)
- Интегралне житарице, барене житарице
- Орашасте плодове умерено
- Довољан унос воде и природних сокова без додатог шећера
(Стил)