Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Нисте гладни ујутру? Постоји неколико разлога за то!

Уколико нисте ујутру гладни, можда је у овим стварима проблем

1627204256_dorucak.jpg
Фото: депоситпхотос
Oglas

Сигурно сте небројано пута да је доручак најважнији оброк током дана. Али постоје многи људи који ујутру не осећају глад и једноставно немају потребу да једу.

Прочитајте још: ПЕТ проверених начина да убрзате тело и смршате

Иако у неким случајевима мањак осећаја глади ујутру може бити и знак озбиљне болести, најчешће се ради о сасвим нормалној ствари. Ово су могући разлози зашто не осећате глад ујутро.

1. Јели сте касо увече


Ово је најчешћи разлог зашто нисте гладни кад устанете, а посебно ако сте касно увече јели масне оброке или протеине. Ти макронутријетни могу успорити пражњење желуца и тако остајете дуго сити. Протеини могу и да промене ниво хормона који контролишу глад и апетит. Исто тако и масноће могу утицати на апетит али и могу појачати осећај глади. Ако волите да једете касно и прескачете доручак, докле год пазите да уносите довољно нутријената и воде у организам, то је сасвим у реду.


2. Ниво хормона се мења током ноћи


Током ноћи и сна, ниво неколико различитих хормона се мења, а управо то може утицати на апетит. Посебно се то односи на адреналин који је, чини се, доста јачи управо ујутро. Верује се да управо овај хормон зауставља осећај глади на начин да успорава процесуирање хране у организму. Овакво понашање хормона је посве нормално и не захтјева бригу, но ако примијетите нагле промјене у апетиту, поразговарајте с лијечником.

 

3. Анксиозни сте или депресивни


Оба стања могу утицати на апетит, а уз поремећаје сна, умор и губитак интереса, депресија посебно јако може утицати на осећај глади. Анксиозност може повећати ниво одређених хормона хлади, а многа су истраживања показала да су управо ова стања одговорна и када је у питање претеривање у јелу. Ако патите од ових стања, најбоље је разговарати с лекаром ако вам она стварају проблеме и с исхраном.

4. Трудни сте


Јутарња мучнина је сасвим нормална појава која је праћена повраћањем и мучнином, а јавља се код 80 посто трудница. Иако се може јавити током целог дана, најчешће се ипак јавља ујутро, а исто тако и нестаје после отприлике 14 недеља. Наравно да ће оне утицати и на апетит, а једна је студија показала да због ње чак 34 посто жена у том периоду једе много мање. Осим мучнине, трудноћа може створити и друге проблеме попут лоше пробаве, надутости и закаснелог испражњавања стомака. Мали оброци и пуно воде, доста сна и избегавање мириса који вам сметају могу побољшати апетит.

5. Болесни сте


Сасвим је нормално да болест може узроковати губитак апетита, а посебно ако се ради о респираторним инфекцијама, попут обичне прехладе или упале плућа. Понекад ће нестати и чуло укуса или мириса па храна неће бити нимало привлачна. Када сте болесни посебно је важно пити пуно воде, чак и ако нисте гладни. Супа, чај, банана, сок од јабуке су добар избор.

6. Други могући проблеми


Уз све наведене факторе, постоји и неколико могућих разлога зашто не осећате глад када се пробудите. Ово би могли бити неки од њих:

Узимате одређене лекове: многи лекови, као и антибиотици и диуретици могу смањити апетит

Старите: смањен апетит је уобичајен код старијих особа због мањих енергетских потреба, хормона и социјалног фактора

Прочитајте још: Ово су главни СИМПТОМИ ИСЦРПЉЕНОСТИ ТОПЛОТОМ: Због чеха их не треба занемаривати

Имате проблема са штитном жлездом: Губитак апетита може бити повезан са успореним радом ове жлезде

Овулирате: Ниво естрогена расте за време овулације, а то може довести до смањеног апетита

Хронична болест: Болести попут ХИВ-а, болести јетре и срца могу смањити апетит.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas