· · Коментари: 0
Природни лек

Откривено је пре више од 10.000 година, сви имамо у КУХИЊИ, а нисмо знали колико може да нам ПОМОГНЕ

Приче да су воће и поврће пуни пестицида често долазе до нас. Неретко се и запитамо како да се решимо отровних састојака.

1594810979_food-4926387_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

А све што нам потребно за то јесте сирће. Без обзира на то да ли се прави од јабука, грожђа, кукуруруза, меда, парадајза..., сирће се нашироко  примењује. Потиче од француског “соур wине”, што значи "кисело вино". Неке врсте сирћета могу и те како повољно да утичу на здравље људи, а неке се користе и за чишћење, у хортикултури, козметици...

Историја сирћета
Сирће је откривено пре више од 10.000 година, и то сасвим случајно, када је вино грешком остављено да ферментише дуже него што је требало и постало превише кисело. Штета по тадашњу бербу, али срећа по све који су се уверили у вишенаменску употребу ове моћне течности.

ПРИРОДНО СРЕДСТВО ЗА ЧИШЋЕЊЕ

Бело, алкохолно сирће у комбинацији са содом бикарбоном идеално је нетоксично средство за чишћење. Њиме ћете одлично изгланцати прозоре и дезинфиковати просторију. Ефикасно је за чишћење лавабоа, каде, плочица, подова и других површина. У ту сврху може се разблажити водом у односу 50-50 одсто. Када се употребљава као хербицид, може се користити у пуној мери. 

Прочитајте још: ОВО ЈЕ НАЈСТАРИЈИ НАПИТАК ПОЗНАТ ЧОВЕЧАНСТВУ! Осећање задовољстава које изазива учиниће да се осетите КАО БОГОВИ

ДА ВОЋЕ И ПОВРЋЕ ЗАСИЈА

Фото: Пиxабаy

Једна од драгоцених примена сирћета је и чишћење воћа и поврћа од пестицида. Наравно, у ту сврху не мора да се користи најквалитетније јабуково сирће. Довољно је најобичније бело алкохолно сирће, а најбоља мера је 10 одсто сирћета и 90 одсто воде. Намирницу потопите, извадите, исперите и нормално употребљавајте. Овај принцип не примењујте на крхко воће као што је бобичасто се може оштетити и сирће може ући кроз њихову нежну опну.

Треба избегавати 20% сирће, које је направљено од 90% глацијалне сирћетне киселине и много је јаче него што нам је заиста потребно. И што је најважније, ова врста сирћета је нафтни дериват и може бити веома штетна по дисајне путеве, кожу и очи. Треба знати да свако право сирће на декларацији мора да има назнаку да је направљено од дестилованог алкохола или било који други знак да је природни производ.

Прочитајте још: ЗЕЛЕНИ тањир који даје ЕНЕРГИЈУ и добро РАСПОЛОЖЕЊЕ (ФОТО)

ЗАШТО ЈЕ СИРЋЕ ЕЛИКСИР ЗДРАВЉА

Зашто је тако делотворно на организам
 Изгледа да је одговор у томе да је сирће разблажена киселина, посебно сирц́етна, која помаже да се нормализује пХ организма. Посебно се истиче његова моћ када је у питању дијабетес типа 2. Неколико студијаје показало да помаже у снижавању нивоа глукозе. Такође, употеба сирћета пре оброка значајно повец́ана осетљивост на инсулин и драматично га смањује.

Иако многи истичу да јабуково сирће има обиље хранљивих материја које остају после процеса ферментације, анализе нутрициониста показују сасвим супротне резултате - једна кашика јабуковог сирћета садржи један милиграм калцијума, а дневне потребе људског организма за овим састојком су 1.000 милиграма. Приписиване су му озбољне мере витмина, као и садражај пектина, који се везује за холестерол и чисти га из тела, а доказано је да суирће не садржи пектин или било која друга влакна.

ПРИЈА И КУЋНИМ ЉУБИМЦИМА

Ако ваш пас има сврабеж коже, ако му уши имају непријатан мирис или је превише избирљив када је храна у питању, сирће, делотворан, нетоксичан природни лек, може да буде од помоћи. За слаб апетит, додајте му у храну кашику сирћета двапут дневно. За свраб на кожи и за црвена поља ставите јабуково сирће у боцу са прскалицом, па нанесите на длаку љубимца. Запаљење ће се повући у наредна 24 сата, а бријање пса, које није препорУчљиво, неће ни бити потребно. Ако је кожа већ толико изиритирана да је пуцала, сирће обавезно разблажите у истој количини воде. 

Прочитајте још: Ово нико није знао! Спремите КРОМПИР КАКО ТРЕБА: Два САСТОЈКА су КЉУЧНА

Јабуково сирће од давнина се користи и за негу косе. Добар је и као регенератор и као и убица клица.   Помаже и код алергија, проблема са синусима, акнама, кандидиом, контролише дерматитис...

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.