Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОВО ЈЕ НАЈБОЉИ МОГУЋИ ИЗБОР КОЈИ МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ У ПРОДАВНИЦИ: Само овај ХЛЕБ помаже да смршате и снизите холестерол!

Да ли знате који хлеб је најбољи, посебно ако водите рачуна о линији или имате висок холестерол?

1756801079_shutterstock_2559700675.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Хлеб се налази у исхрани скоро сваког Србина. Избор пецива је огроман - пшенични, ражани, интегрални... Најновија истраживања показују да постоји један тип хлеба који може да буде идеалан избор за све који воде рачуна о линији и здрављу срца. Шпанска Фондација за исхрану истакла је здравствене предности различитих врста хлеба, наглашавајући да је посебно користан ражани хлеб. Ево и зашто.

Које састојке садржи ражани хлеб?

Ражани хлеб постаје све популарнији захваљујући ниском садржају масти - само 3,3 г на 100 г производа. То је одлична вест за све који желе да смање калорије и изгубе вишак килограма. Влакна у ражаном хлебу не само да продужавају осећај ситости, већ побољшавају варење и помажу у смањењу нивоа лошег холестерола, штитећи тако срце и крвне судове.

То није све! Ражани хлеб је и извор фосфора, важног за јачање костију и зуба, као и минерала попут гвожђа, калцијума, селена и натријума. Здраве масне киселине које садржи, подржавају имунитет и убрзавају метаболизам, што је нарочито значајно за оне који су на вегетаријанској или веганској исхрани.

Да ли је ражани хлеб здрав?

Истраживања Универзитета Источне Финске потврдила су да ражани квасац и бактерије млечне киселине играју кључну улогу у здравственим бенефитима ражаног хлеба. Током ферментације, ове бактерије претварају биоактивне супстанце из ражи и повећавају садржај влакана и хранљивих материја. Производе и разгранате аминокиселине и мале пептиде који могу да утичу на метаболизам инсулина и друге функције организма.

Ражани квасац, који се користи у припреми хлеба, помаже и цревној флори у регулацији нивоа шећера у крви. Након конзумирања ражаног хлеба, шећер у крви расте спорије, што додатно погодује здрављу.

Како да изаберете добар хлеб?

Професор Тим Спектор, познати стручњак за исхрану, препоручује ражани хлеб, посебно истичући однос угљених хидрата и влакана.

"Не наседајте на тврдње типа 'богат влакнима' на паковањима, јер је праг за то врло низак - само око 6 г на 100 г. Уместо тога, обратите пажњу на однос угљених хидрата и влакана који би требало да буде мањи од 5:1. Најчешће бирам хлеб од ражаног брашна са што више целих зрна. Истраживања су показала да у поређењу са интегралним хлебом, ражани даје боље метаболичке и микробиомске реакције и дуже одржава ситост".

(Мондо)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas