Да ли знате који хлеб је најбољи, посебно ако водите рачуна о линији или имате висок холестерол?
Хлеб се налази у исхрани скоро сваког Србина. Избор пецива је огроман - пшенични, ражани, интегрални... Најновија истраживања показују да постоји један тип хлеба који може да буде идеалан избор за све који воде рачуна о линији и здрављу срца. Шпанска Фондација за исхрану истакла је здравствене предности различитих врста хлеба, наглашавајући да је посебно користан ражани хлеб. Ево и зашто.
Које састојке садржи ражани хлеб?
Ражани хлеб постаје све популарнији захваљујући ниском садржају масти - само 3,3 г на 100 г производа. То је одлична вест за све који желе да смање калорије и изгубе вишак килограма. Влакна у ражаном хлебу не само да продужавају осећај ситости, већ побољшавају варење и помажу у смањењу нивоа лошег холестерола, штитећи тако срце и крвне судове.
То није све! Ражани хлеб је и извор фосфора, важног за јачање костију и зуба, као и минерала попут гвожђа, калцијума, селена и натријума. Здраве масне киселине које садржи, подржавају имунитет и убрзавају метаболизам, што је нарочито значајно за оне који су на вегетаријанској или веганској исхрани.
Да ли је ражани хлеб здрав?
Истраживања Универзитета Источне Финске потврдила су да ражани квасац и бактерије млечне киселине играју кључну улогу у здравственим бенефитима ражаног хлеба. Током ферментације, ове бактерије претварају биоактивне супстанце из ражи и повећавају садржај влакана и хранљивих материја. Производе и разгранате аминокиселине и мале пептиде који могу да утичу на метаболизам инсулина и друге функције организма.
Ражани квасац, који се користи у припреми хлеба, помаже и цревној флори у регулацији нивоа шећера у крви. Након конзумирања ражаног хлеба, шећер у крви расте спорије, што додатно погодује здрављу.
Како да изаберете добар хлеб?
Професор Тим Спектор, познати стручњак за исхрану, препоручује ражани хлеб, посебно истичући однос угљених хидрата и влакана.
"Не наседајте на тврдње типа 'богат влакнима' на паковањима, јер је праг за то врло низак - само око 6 г на 100 г. Уместо тога, обратите пажњу на однос угљених хидрата и влакана који би требало да буде мањи од 5:1. Најчешће бирам хлеб од ражаног брашна са што више целих зрна. Истраживања су показала да у поређењу са интегралним хлебом, ражани даје боље метаболичке и микробиомске реакције и дуже одржава ситост".
(Мондо)