Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
савет

Ово је најчешћа тегоба на летовању: Спречите је на време како вам не би уништила одмор

Да ли сте спремни за летовање?

1659341960_profimedia-0217792400.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Спаковани кофери су већ у ходнику, ту је и торба за плажу, пешкири, крема за сунчање, важећи пасош, документа, ваучер прелепе дестинације... Да ли сте заиста спремни за летовање?

Неумољива статистика истиче да чак 50% туриста на путовању уместо у чарима летовања „ужива“ у неким од симптома путничке дијареје и да, ако нисмо довољно спремни за летовање, врло лако, пешчану плажу заменимо хотелском собом, а омиљену активност пливање заменимо трчањем...до тоалета.

Како не бисте дошли у ситуацију да постанете један од „тамничара“ омражене „краљице уништених путовања“ – путничке дијареје, као бисте се што боље спремили за летовање, одлучили смо да поразговарамо са магистром фармације, др сци Невеном Ивановић, Доцентом на Катедри за броматологију, Фармацеутског факултета у Београду, која ће нам помоћи да разумемо узроке и симптоме, али и начине на које можемо да спречимо појаву путничке дијареје.

др сци Невена Ивановић

Зашто је путничка дијареја толико честа?

Дијареја је свакако једна од најочекиванијих тегоба на путовању. Учестале течне столице праћене мучнином, повраћањем, грчевима у стомаку, грозницом, понекад чак и појавом крви у столици најчешће су тегобе путничке дијареје чији је узрок конзумирање хране и воде контаминиране бактеријама и вирусима, пре свега бактеријом Escherichia coli. Тегобе и симптоми се обично јављају првих пар дана, трају до четири дана, мада могу трајати и знатно дуже, а често изискују и медицинску помоћ. Пракса је показала да чак и уз придржавање најважнијих хигијенских мера не можемо у потпуности спречити појаву путничких дијареја, јер се сматра да управо лоша хигијенска пракса у третирању намирница и припреми хране можда и највише доприноси ризику од појаве путничке дијареје.

Шта урадити ако до тегоба дође и шта урадити да до њих ипак не дође?

Ако се тегобе путничке дијареје појаве, веома је важна надокнада изгубљене течности. Потребно је да се течност (вода, благи чајеви или пиринчана вода) уноси често и то у малим количинама. Што се тиче исхране, важно је нагласити да нису потребне рестриктивне дијете и да је важно наставити са уравнотеженом исхраном одмах након решавања проблема дехидратације. Свакако, треба избегавати намирнице које додатно могу иритирати дигестивни тракт или појачати стомачне тегобе, као што су: пржена и масна храна, месне прерађевине, махунарке, млеко, сладолед и др.

Да до путничке дијареје ипак не дође, да се појава тегоба спречи, постоји начин – адекватна и благовремена примена одговарајућих пробиотских препарата. Једна од најефикаснијих је пробиотска квасница Saccharomyces boulardii, која према препорукама Светске гастроенетеролошке организације и постојећим Смерницама за фармацеуте за правилну примену пробиотика има највиши ниво препоруке у спречавању дијареје на путовањима. Комбинација пробиотске гљивице S.boulardii и добрих бактерија Lactobacillus може додатно допринети успостављању равнотеже у нашој цревној микробиоти и учинити је мање подложном за насељавање лоших (патогених) бактерија, а самим тим и настанак путничке дијареје. Јако је важно да се са применом адекватног пробиотског препарата крене пет до седам дана пред пут и да се са коришћењем препарата настави током трајања путовања.

Фото: промо

Како да изаберемо адекватан пробиотски препарат?

Пробиотици живи микроорганизми који, када се примене у адекватној количини, испољавају повољан ефекат на здравље људи. Да би пробиотици били ефикасни веома је важно да у довољном броју буду на месту деловања. Осим броја пробиотских култура за ефикасност пробиотског препарате важна је његова стабилност. На стабилност пробиотског препарата негативно може да утиче више фактора, а главни су: топлота, светлост, влага и, пре свега, присуство кисеоника. За очување стабилности пробиотског препарата најважније је паковање односно његова амбалажа. Најбољи начин да се постигне стабилност, а тиме и обезбеди ефикасност производа током предвиђеног рока употребе, јесте коришћење посебног aTECH паковања које је представља додатну заштиту пробиотског препарата од кисеоника, светлости и влаге. У aTECH паковању специјална кесица пуњена инертним гасом штити пробиотски препарат од неповољних утицаја спољашње средине и гарантује да ће препарат имати жељени ефекат до истека рока трајања.

И на крају, како бисте спречили непријатности на путовању, важно је изабрати:

  • Доказано ефикасну пробиотску културу која помаже при спречавању путничке дијареје - С. боулардии у комбинацији са пробиотским бактеријама рода Lactobacillus
  • аTECH паковања које гарантује додатну стабилност и квалитет препарата

Правилан избор пробиотског препарата прави је савезник али и сапутник на вашем путовању.

Спремни за летовање… само када је и мој стомак спреман.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas