Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
здравље

ОВО су знаци да вам је јетра ПУНА ТОКСИНА! Ево како да је очистите

Овај орган је веома важан, због великог броја функција које свакодневно обавља у циљу одржавања доброг здравља у људском организму.

1647884949_woman-g3cbe6fa68_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Јетра проводи хранљиве материје до осталих унутрашњих органа и води рачуна о томе да сваки од њих добије неопходну количину нутријената. Регулише састав крви и чисти је, стварајући идеалан баланс протеина, масти и шећера у њеном саставу. За то време, уништава старе и нефункционалне крвне ћелије.

Улога јетре у организму од изузетног је значаја. Посебно је од значаја метаболичка и хемодинамска улога. Од метаболичких функција од посебног је значаја синтеза беланчевина плазме, детоксикациона функција јетре и функција стварања жучи. Ствара добар холестерол и жуч. Отклања токсине из целокупног крвотока, као што су билирубин и амонијак. Јетра служи и као својеврсан ’’магацин’’ за разноврсне витамине и минерале – посебно за гвожђе и витамин А.

Прочитајте још: Очистите организам и заштитите плућа од тешких метала из ЗАГАЂЕНОГ ваздуха

Знаци који указују да потенцијално имате проблем са јетром: 

Лош задах

Лош задах се повезује са проблемима са јетром, мада често може да буде повезано и са проблемима са желуцем. 

Поспаност

Не можете да се наспавате, стално се осећате поспано и тешко вам је да се усредсредите? Нагомилавање токсина у вашем телу може да доведе до тога да јетра нема капацитета да се бори са великом количином токсина, те јој је тешко да производи енергију која би вас водила кроз дан. Због тога се осећате као да вам је врло тешко да останете будни. 

Жутица

Највећи и први знак да вам је јетра проблематична јесте промена боје коже. Кожа у лицу и очи вам постају жуће. То се дешава јер тело није више у могућности да произведе довољну количину билирубина. 

Алергије и проблеми са кожом

Ако се токсини на време не избаце из организма, јетра има друге механизме да се ослободи токсина. То најчешће ради кроз кожу. Чудне појаве на кожи или алергија, између осталог, може да буде упозорење за вашу јетру. 

Надутост и гасови 

Јетра не лучи довољно ензима потребних за разградњу нутријената.

Бол

Бол у јетри узрокован је повећањем јетре и обично се осети испод десног дела ребара. Увећана јетра врши притисак на ребра и околне органе. Налази се испод последњег десног ребра. 

Гојење

 Јетра не може правилно да апсорбује нутријенте

Тамна боја урина

Када вам је урин таман, то углавном значи да имате врло високу концентрацију токсина у себи. Те токсине јетра није успела да обради и избаци раније. 

Конфузија

Услед неправилности рада јетре, тело аутоматски шаље већу количину крви у јетру него обично да би је заштитило, што може довести до конфузије и такозване "магле" у глави. 

Витамини за регенерисање јетре: 

  • ВИТАМИН К – Потпомаже синтезу беланчевина у јетри, које су неопходне за коагулацију крви. Недостатак овог витамина ремети нормалан рад јетре и изазива крварења. Витамин К се може наћи претежно у зеленом лиснатом поврћу.
  • СЕЛЕН – Подстиче избацивање неких отрова у јетри. Најбоље је уносити га путем намирница, јер га наш организам не производи. Извори селена су бразилски орах, бели лук, црни лук, морски плодови, пшеничне клице…
  • АРГИНИН – Елиминише замашћење јетре и убрзава њен рад. Аргинин се налази у махунаркама, семенкама, пшеничним клицама, овсеним пахуљицама, рогачу…
  • МЕТИОНИН – Спречава дегенерацију и друга обољење јетре. Помаже у детоксикацији када су у питању штетни агенси попут олова. Можете га наћи у јајима, црном луку, белом луку, семенкама, месу…
  • АНТИОКСИДАНСИ – Спречавају штетне ефекте физиолошког процеса оксидације у ткивима. Ефикасно поспешују рад јетре и спречавају настанак канцера. Има их у шаргарепи, целеру, маслачку, јабукама, крушкама…
  • ЕСЕНЦИЈАЛНЕ МАСНЕ КИСЕЛИНЕ – Њиховим недостатком у организму, јавља се проблем масне јетре. Наш организам није у могућности да их самостално производи. Идеални извори су морска риба, морски плодови, авокадо, орашасто воће, махунарке…
  • ПРИРОДНА СУМПОРНА ЈЕДИЊЕЊА – Служе за активацију ензима у јетри. На тај начин, испирају се токсини из тела. Идеални извори ових једињења су купус, карфиол, броколи, јаја, бели лук, итд. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas