Када јетра постане оштећена и развије ожиљке, стање се назива цироза, а чести симптоми укључују умор, слабост, губитак апетита, мучнину...
Иако се алкохол сматра једним од главних узрока оштећења јетре, стручњаци наглашавају да се велики део проблема може спречити правовременом бригом о здрављу јетре и усвајањем здравих животних навика.
Гастроентеролог др Ангад Диллон за Стyлист је истакао колико је јетра важан и оптерећен орган, рекавши:
- Вероватно је то најотпорнији орган у телу, али о њему заиста не размишљамо док нешто не пође по злу. Јетра непрестано ради на обради свега што уносите, производњи кључних протеина и одржавању метаболизма под контролом.
Како би јетра радила оптимално, следе неколико његових кључних навика које бисмо, према његовим речима, сви требали практиковати.
1. Кретање сваки дан
Др Диллон наглашава важност свакодневне активности. "Кретање је неизоставан део мог дана", поделио је, упозоравајући да дуготрајно седење може допринети проблемима са јетром. Зато током дана поставља подсетнике да устане или кратко прошета, вози бицикл кад може и увек укључује неки облик организоване телесне вежбе како би одржао јетру и цело тело у добром стању.
2. Почетак дана кафом
Према доступним истраживањима, умерена конзумација кафе може имати заштитни ефекат на јетру. Др Диллон тврди:
- Неке студије сугеришу да умерена конзумација кафе може бити повезана са смањеним ризиком од упале јетре и цирозе.
Објашњава да антиоксиданси могу играти важну улогу и додаје:
- Волим своју јутарњу шољу кафе, не само због кофеина, него и као део моје стратегије заштите јетре.
3. Избегавање конзумације алкохола два дана заредом
Ако одлучи да пије алкохол, др Диллон се придржава јасног правила:
- Ако одлучим да пијем алкохол – чак и ако је мање од препорученог недељног уноса – никада то не чиним два дана заредом.
Сматра да повремени излазак није проблем, али наглашава да честа претеривања могу бити ризична и да је јетри потребан одмор између дана конзумације алкохола.
4. Избегавање високо прерађене хране
Високо прерађена храна повезује се са повећаним ризиком од гојазности, дијабетеса тип 2 и кардиоваскуларних болести. Др Диллон стога препоручује ограничавање таквих намирница и каже:
- Покушавам да избегавам високо прерађену храну што је више могуће. Моје златно правило је фокус на целовите намирнице – пуно лиснатог поврћа, немасни протеини и намирнице богате омега-3, попут лососа и ораха - закључио је гастроентеролог.
(Индеx.хр)