· · Коментари: 0

Које намирнице би требало да избегавате да једете, а које су пожељне на јеловнику уколико имате МАСНУ ЈЕТРУ: Поведите рачуна

Више фактора може утицати на појаву масне јетре

1684412791_shutterstock_1670968096.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Масна јетра назива се још стеатоза, а у питању је стање које подразумева патолошко нагомилавање масти у јетреним ћелијама.

До стеатозе доводе многи фактори, а међу водећима су гојазност и алкохолизам. Забележено је да масну јетру изазивају и дијабетес, тровање, троксично дејство тетрациклина, Рејов синдром, гладовање...

Углавном се масна јетра јавља без симптома, а прати је увећана јетра заобљених ивица. Она, у суштини, представља додатну масноћу у једном од најважнијих органа у организму, а обично се каже да је јетра масна када се више од пет одсто њене запремине састоји од масти.

Исхрана код масне јетре

Уколико је ово и ваш случај, важно је да знате да лекари препоручују разноврсну и избалансирану исхрану без много масти, а медицинска платформа Хеалтхлине издваја листу следећих намирница као пожељну у јеловнику људи са масном јетром.

Кафа

Иако се ово пиће не препоручује код низа стања, у случају стеатозе је пожељна!

Преглед више научних студија који је објављен 2021. године у медицинском листу Анналс оф Хепатологy показао је да се редовна конзумација кафе повезује са сниженим ризиком за развој неалкохолне масне јетре, као и са сниженим ризиком за напредовање фиброзе јетре код оних којима је већ дијагностикована неалкохолна стеатоза.

Уз то, студија објављена 2017. у магазину Wорлд Јоурнал оф Хепатологy открила је да кофеин смањује број абнормалних ензима јетре код људи који имају повишен ризик за настанак болести јетре.

Зелено поврће може спречити гомилање масти

Једињења која се налазе у спанаћу и осталом зеленом лиснатом поврћу може да помогне у борби против масне јетре.

Студија објављена 2021. у листу БМЦ Гастроентерологy показала је да конзумирање спанаћа посебно смањује ризик од неалкохолне стеатозе, вероватно због нитрата и различитих полифенола који се налазе у листовима. Ова студија се фокусирала на сирови спанаћ јер кувани није дао исте резултате, највероватније јер је термичка обрада смањила садржај полифенола и антиоксидативног својства.

Пасуљ и соја

Махунарке су намирнице које обилују хранљивим материјама, а истраживања су доказала да садрже и отпорни скроб који може да помогне у побољшању здравља црева.

Конзумирање махунарки може да помогне и у снижавању глукозе и триглицерида у крви код гојазних особа, а студија из 2019. показала је да исхрана богата махунаркама посебно помаже да се снизи ризик за настанак стеатозе.

Риба

Масне рибе попут лососа, сардина, туњевине и пастрмке обилују омега-3 масним киселинама, а истраживања сугеришу да суплементација омега-3 мастима може да помогне у смањењу нивоа масноћа у јетри.

Уз то, Хеалтхлине наводи да оваква исхрана може да повећа добар холестерол и снизи триглицериде.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.