Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВЕ ЖИВОТНЕ НАВИКЕ

Пет разлога због којих ТИКВИЦЕ морају бити на вашем тањиру овога лета!

Тиквице су најзахвалнија летња намирница са бројним лековитих својствима

1624485589_zucchini-1659092_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Тиквице су једна од најзахвалнијих летњих намирница јер се могу спремати на много начина, хранљиве су и пуне минерала и витамина. Оне су изванредан извор мангана и витамина Ц, затим магнезијума, витамина А, калијума, влакана, фолне киселине, фосфора, бакра и витамина Б2.

Прочитајте још: Довољно је само ТРИ МИНУТА ВЕЖБАЊА на сат времена СЕДЕЊА: Ево колико неактивност утиче на здравље

Тиквице повољно утичу на целокупно здравље организма. Одржавају линију витком због ниске калоријске вредности, побољшавају концентрацију, благотворно утичу на нервни систем, ојачавају мишиће и срце, а утичу и на избацивање воде и штетних материја из тела.

1. Губитак килограма

Једна шољица тиквица садржи само 19 калорија, богата је водом и садржи здрава влакна.Та комбинација помаже да се осећате сито што доводи до тога да уносите мање калорија у целини. Као и већина воћа и поврћа, и тиквице су природно сиромашне масноћама и калоријама, а ипак могу заситити.

Прочитајте још: Милош Биковић на тешким мукама: Погледајте ко му задаје озбиљне проблеме (ВИДЕО)

2. Чувају срце

Са сваком шољицом изрезаних тиквица добићете један грам влакана, али немојте да вас завара наизглед мала количина. Што се влакана тиче, сваки се грам доприноси добром здрављу срца. Влакна су пресудан део здраве исхране, која снижава ниво холестерола. Конзумирање хране богате влакнима смањило је учесталост коронарних болести, можданог удара, дијабетеса типа 2 и карцинома дебелог црева, закључено је у студији која је објављена у часопису "Тхе Ланцет". 

3. Поспешују пробаву

Тиквице садрже топива и нетопива влакна која помажу самој пробави. Садржај воде у тиквицама такође помаже у укупној хидратацији и пробави, помажући храни да лакше пролази кроз гастроинтестинални тракт.

Прочитајте још: Јело пре тренинга? Ево шта и када треба да се нађе на менију

4. Богата је витамином Б6

У једној шољици тиквица налази се и 11 посто дневних потреба за витамином Б6. Овај витамин важан је за одржавање нервног и имунолошког сустава здравим.

Прочитајте још: Научите како се једе ЖИВА КОПРИВА и директно унесите витамине: Бодље се уклањају једноставним потезом (ВИДЕО)

5. Богата је витамином Ц

Шољица тиквица осигураће вам четвртину дневне потребе за витамином Ц који делује као антиоксиданс како би заштитио ваше ћелије од оштећења узрокованих слободним радикалима. Витамин Ц побољшава апсорпцију гвожђа из биљне хране што је добар разлог да се тиквице једу заједно са лиснатим поврћем попут спанаћа или кеља. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas