· · Komentari: 0
ZDRAVE ŽIVOTNE NAVIKE

Pet razloga zbog kojih TIKVICE moraju biti na vašem tanjiru ovoga leta!

Tikvice su najzahvalnija letnja namirnica sa brojnim lekovitih svojstvima

1624485589_zucchini-1659092_640.jpg
Foto: Pixabay

Tikvice su jedna od najzahvalnijih letnjih namirnica jer se mogu spremati na mnogo načina, hranljive su i pune minerala i vitamina. One su izvanredan izvor mangana i vitamina C, zatim magnezijuma, vitamina A, kalijuma, vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2.

Pročitajte još: Dovoljno je samo TRI MINUTA VEŽBANJA na sat vremena SEDENJA: Evo koliko neaktivnost utiče na zdravlje

Tikvice povoljno utiču na celokupno zdravlje organizma. Održavaju liniju vitkom zbog niske kalorijske vrednosti, poboljšavaju koncentraciju, blagotvorno utiču na nervni sistem, ojačavaju mišiće i srce, a utiču i na izbacivanje vode i štetnih materija iz tela.

1. Gubitak kilograma

Jedna šoljica tikvica sadrži samo 19 kalorija, bogata je vodom i sadrži zdrava vlakna.Ta kombinacija pomaže da se osećate sito što dovodi do toga da unosite manje kalorija u celini. Kao i većina voća i povrća, i tikvice su prirodno siromašne masnoćama i kalorijama, a ipak mogu zasititi.

Pročitajte još: Miloš Biković na teškim mukama: Pogledajte ko mu zadaje ozbiljne probleme (VIDEO)

2. Čuvaju srce

Sa svakom šoljicom izrezanih tikvica dobićete jedan gram vlakana, ali nemojte da vas zavara naizgled mala količina. Što se vlakana tiče, svaki se gram doprinosi dobrom zdravlju srca. Vlakna su presudan deo zdrave ishrane, koja snižava nivo holesterola. Konzumiranje hrane bogate vlaknima smanjilo je učestalost koronarnih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i karcinoma debelog creva, zaključeno je u studiji koja je objavljena u časopisu "The Lancet". 

3. Pospešuju probavu

Tikvice sadrže topiva i netopiva vlakna koja pomažu samoj probavi. Sadržaj vode u tikvicama takođe pomaže u ukupnoj hidrataciji i probavi, pomažući hrani da lakše prolazi kroz gastrointestinalni trakt.

Pročitajte još: Jelo pre treninga? Evo šta i kada treba da se nađe na meniju

4. Bogata je vitaminom B6

U jednoj šoljici tikvica nalazi se i 11 posto dnevnih potreba za vitaminom B6. Ovaj vitamin važan je za održavanje nervnog i imunološkog sustava zdravim.

Pročitajte još: Naučite kako se jede ŽIVA KOPRIVA i direktno unesite vitamine: Bodlje se uklanjaju jednostavnim potezom (VIDEO)

5. Bogata je vitaminom C

Šoljica tikvica osiguraće vam četvrtinu dnevne potrebe za vitaminom C koji deluje kao antioksidans kako bi zaštitio vaše ćelije od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa iz biljne hrane što je dobar razlog da se tikvice jedu zajedno sa lisnatim povrćem poput spanaća ili kelja. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.