Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПЕТ ТРИКОВА УЗ КОЈЕ ЋЕТЕ ДАН ЗАПОЧЕТИ СА МАЊЕ СТРЕСА: Један је посебно важан и значајно утиче на расположење

Уколико не спавате довољно, ујутро ћете се осећати исцрпљено и без енергије. Недовољно сна може утицати како на васе физичко, тако и на психичко здравље. Неколико промена у начину живота може вам помоћи у борби са јутарњим стресом јер сви имамо оне дане када једноставно не можемо да се ослободимо осећаја тромости, чак и када смо довољно наспавали, а овај осећај најчешће се јавља понедељком.

1702886301_shutterstock_2244020671.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

У покушају да подигнемо ниво енергије окрећемо се кафи, међутим, прекомерно конзумирање кофеина може изазвати нервозу и анксиозност. Свакако, постоје бољи начини да отклоните јутарњи умор и наставите дан са енергијом која вам је потребна.

 

Не одлажите аларм

Провођење последњих пола сата ноћног одмора у ономе што истраживачи називају „фрагментираним сном“ лоше утиче на вашу способност да добро функционишете током дана.

Стручњаци кажу да сваки циклус сна траје отрпилике 90 минута. Стога покушајте да поставите два аларма - један на 90 минута пре него што желите да устанете, а други када заиста желите да се пробудите.

Тврдња је да ће 90 минута сна које добијете између одлагања аларма бити пун циклус спавања и омогућити вам да се пробудите након РЕМ стања, уместо током ове фазе сна.

 

Попијте чашу воде након буђења

Умор је класичан симптом дехидрације, а чак и блага дехидратација организма може изазвати осећај поспаности, лошу концентрацију и поремећаје расположења. Стога, попијте чашу воде да освежи цело тело пре него што кренете у дан. Такође, покушајте да повећате унос воде и других напитака без кофеина током дана.

 

Урадите вежбе истезања

Постоји разлог зашто је тако добар осећај растезати се када се пробудите. Преко ноћи, током РЕМ фазе сна, ваши мишићи су буквално парализовани, а њихово поновно активирање ослобађа ендорфине који стимулишу енергију.

Ако имате мало времена за јутарњу јогу или вежбе истезања које вам пријају, икористите га. Показало се да само 25 минута вежбања подиже ниво енергије и побољшава функције мозга.

 

Избегавајте шећер пре ручка

Није сваки доручак исти, па размислите о јутарњем избору хране. Слатки производи попут заслађених напитака од кафе, пецива и житарица за доручак могу довести до великог скока и пада шећера у крви због чега ћете се осећати исцрпљено.

Обратите пажњу и на ознаке на намирницама да бисте видели колико шећера добијате за доручак - и смањите их где год је то могуће.

 

Препознајте шта изазива стрес

Могуће да вас негативна осећања у вези са вашим послом или стресори код куће исцрпљују сваког јутра. Иако можда нећете моћи да поправите одређене ситуације преко ноћи, када их идентификујете као извор менталне и физичке исцрпљености, често можете предузети неке мере да их ублажите.

Зато предупредите јутарњи стрес колико год је то могуће. Припремите доручак или ужину за понети за себе и децу вече пре као и одећу за наредни дан. Испланирајте да одвојите довољно времена за све оно што морате да обавите пре поласка на посао и увек урачунајте и мало времена за јутарње ритуале – шољу чаја, припремање у миру, вежбе истезања и слично.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas