Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Предности спавања на ЛЕВОЈ СТРАНИ и када то НИЈЕ ПРЕПОРУЧЉИВО: Откривамо најбољу страну за спавање за сва СТАЊА

Положај спавања је често питање удобности, али у неким случајевима положај спавања може бити важан за ваше здравље

1655750141_sharon-mccutcheon-cfKO58M1QpY-unsplash.jpg
Фото: Унсплаш
Oglas

Спавање на левој страни тела често се препоручује женама док су трудне, као и генерално свим особама, јер је здравије како стручњаци отркивају.

Прочитајте још: Смањите боре и убрзајте метаболизам: ЛАНЕНО СЕМЕ у служни здравља и лепоте

Предности спавања на левој страни током трудноће

Спавање на боку (а посебно на левој страни) се често препоручује током трудноће, посебно током каснијих триместра. Спавање у другим положајима није нужно лоше за бебу или маму, али спавање на левој страни може имати одређене предности. Према Фондацији Немоурс, спавање на левој страни током трудноће:

  • Спречава материцу да врши притисак на јетру
  • Корисно је за циркулацију
  • Побољшава проток крви до фетуса, материце и бубрега.
  • Скида притисак са леђа, што може ублажити типичан бол у леђима повезан са трудноћом

Предности спавања на левој страни за оне са горушицом

Људи који имају жгаравицу могу пронаћи олакшање од ноћних симптома спавањем на левој страни. Када сте на левој страни, стомак се налази испод улаза у стомак из једњака (који се назива срчани сфинктер). Пошто симптоми жгаравице настају када се садржај желуца врати у једњак, држање срчаног сфинктера изнад желуца може помоћи у спречавању нелагодности од жгаравице. Спавање са подигнутом главом такође може помоћи у спречавању ноћних симптома жгаравице.

Када је бочно спавање од помоћи:

Спавање са стране и хркање
Хркање је чест проблем који се може појавити из више разлога. Спавање на леђима повезано је са хркањем, јер док сте на леђима, ваш језик се враћа у грло. Из тог разлога, препоручује се спавање на боку (било десно или лево) или на стомаку да бисте спречили хркање.

Спавање на боку за ублажавање болова у врату и леђима
Бол у врату и леђима су веома чести проблеми на које може утицати положај спавања. У многим случајевима, спавање на боку (било лево или десно) или на леђима може помоћи у ублажавању болова у леђима и врату. Јастуци или друга помагала за спавање могу се користити за одржавање кичме у природнијем положају док спавате.

Када се не препоручује спавање на левој страни:

Ако имате хроничну срчану инсуфицијенцију или сте имали срчани удар, лекар вам може препоручити спавање на десној страни (уместо на левој). Спавање на десној страни може смањити број откуцаја срца и крвни притисак. Спавање на левој страни може имати негативан утицај на активност симпатикуса (што укључује рад срца и крвни притисак).

Није потпуно разумљиво зашто спавање на десној страни може бити здравије за ваше срце. Једна теорија је да је срце боље позиционирано када лежите на десној страни. Срце је благо улево у грудној шупљини, а када лежите на десној страни, срце је више у телу. Нејасно је да ли људи који немају срчано обољење могу добити исте користи за здравље срца од спавања на десној страни.

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas