Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шест навика које негативно утичу на сан: Важно је у које време једете, тренирате и гледате у екран

Квалитетан сан је неопходан за оптимално здравље. Али то не значи да долази лако.

1705757700_shutterstock_1495706912.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Постоји много ствари које можете да урадите свакодневно за бољи сан у току ноћи, али шта је са стварима које не би требало да радите?

Ево шта кажу стручњаци:

Гледање у екран

Ово можда није изненађење, али је ипак вредно помена, "скроловање" кроз друштвене мреже, па чак и гледање телевизије пре спавања може утицати на ваш циркадијални ритам и производњу мелатонина, због спектра плаве светлости коју екрани емитују. Ако имате проблема да заспите, саветује се да искључите своје уређаје 60 до 90 минута пре спавања. Уместо тога, размислите о читању књиге.

Имате касну вечеру

Говорец́и о циркадијалним ритмовима, они заиста воле рутине, тако да је најбоље вечерати у отприлике исто време сваке вечери. Одлучите се пре за раније оброке него касније. Показало се не само да једење касно увече утиче на метаболичко здравље, вец́ истраживања откривају да то такође може утицати на то колико дуго заправо можете да спавате. Ако једете вечеру у исто време сваког дана, са најмање неколико сати за варење пре спавања, ваш унутрашњи сат ц́е напредовати. Ако ипак морате да посегнете за ужином касно увече, одлучите се за нешто лагано што садржи здраву дозу магнезијума који подржава спавање, пише Минд Бодy Греен.

Топлота

Да ли сте знали да постоји оптимална температура за одржавање спавац́е собе за квалитетан сан? Наша телесна температура природно мало пада када се припремамо за спавање, тако да топла спавац́а соба није идеална. Изложеност топлоти повец́ава будност и смањује спавање са спорим таласима и брзим покретима очију. Према холистичком психијатру и стручњаку за спавање Елен Воре, идеално је да спаваћа соба има око 20 степени.

Одлагање времена за спавање

Сви имамо те дане када одлажемо одлазак у кревет како бисмо погледали једну епизоду серије више или још мало гледали у телефон. Али овај порив може довести до великог умора током времена, објаснио је психијатар и стручњак за спавање, др Ниши Бопал за поменути магазин. Одлагање одласка на спавање повезано је са општим извештајима о недовољном спавању изнад и изван демографије и саморегулације. 

Касни тренинг

Бити активан и редовно вежбати је важно, али када је у питању сан, вежбање пре спавања може имати неке нежељене последице. Ако вежбате у року од три сата пре одласка у кревет, заправо се загревате и чините себе превише топлим како бисте брзо заспали.

Лежите пре него што сте заправо спремни за спавање

И на крају, али не и најмање важно, важно је да одете у кревет само када сте заправо спремни да заспите. Када лежите и гледате серију, филм или пелиставате вести,  свом уму и телу потврђујете да кревет није само за спавање.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas