Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДРЕМКА КАО ЗАМЕНА ЗА КОФЕИН: Пет разлога да одспавате током дана

УКОЛИКО имате навику да по подне одремате, будите сигурни да чините добро за опште здравље организма.

1703322999_shutterstock_80758018.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Поподневна дремка не само да побољшава расположење, већ помаже и да живимо дуже, показују истраживања. Резултати студија указују на то да спавање од 20 минута смањује вероватноћу да се у зрелијим годинама доживи срчани удар. У студији, која је спроведена у болници Асклепејон у грчком граду Вула, наводи се да дремање снижава крвни притисак.

Иако је раније било опречних навода у вези са добробитима поподневног спавања, чињеница је да сва досадашња истраживања сугеришу да би за особе у средњем животном добу, спавање у трајању од 15 до 30 минута, током дана, била добра навика и да се не може довести у везу са кардиометаболичким болестима.

Због свега наведеног поподневно дремање се сматра врло једноставном навиком, која практично не кошта ништа, а има позитиван утицај на психофизичко здравље.

Ово су кључне предности поподневне дремке:

 

Боље расположење

Ако се осећате лоше, требало би да покушате да одспавате да би сте подигли расположење. Дремање, или чак само одмарање сат времена без спавања, може да побољша физички изглед и врати осмех на лице. Стручњаци кажу да опуштање које долази захваљујући лежању и одмарању побољшава расположење, било да се заспи или не.

 

Замена за кофеин

Велике количине кафе за многе су решење како да остану будни током ноћи да би обавили неки посао. За то нема потребе. Стручњаци кажу да је много боље решење да ако већ знамо да нећемо спавати целу ноћ, боље је да се припремимо тако што ћемо унапред да одремамо него да се наливамо кофеином.

 

Ублажава стрес

Ситуације када смо под великим стресом може да ублажи поподневна дремка. Дремање не само да ослобађа од стреса, већ побољшава имунолошко здравље. Студија је показала да су људи који су спавали 45 до 60 минута имали нижи крвни притисак након менталног стреса. Дакле, дремање може помоћи телу да се опорави од ситуација пуних притиска.

 

Победа несанице

Иако може да изгледа нелогично, дремање током дана може да помогне старијим особама да побољшају ноћни сан. Студије показују да полусатна дремка између 13 и 15 часова у комбинацији са умереним вежбама, попут шетње и истезања увече, помаже у побољшању ноћног сна. Ментално и физичко здравље такође може да се побољша.

 

Бистрији ум

Студија истраживача са Универзитета у Лондону и Уругвају показала је да редован поподневни одмор од око 15 минута побољшава перформансе одређених когнитивних задатака. Научници су анализирали генетске податке 375.000 испитаника и закључили да је поподневно спавање узрочно повезано са побољшаним здрављем мозга и когнитивног здравља уопште, али и да повећава укупни волумен мозга који се смањује са годинама и утиче на когнитивне способности.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas