· · Коментари: 0
за све узрасте

Слагалице повољно утичу на ваше ЗДРАВЉЕ! Ово су разлози зашто треба ШТО ЧЕШЋЕ да их слажете!

Према истраживањима, откривено је да старије особе које редовно слажу слагалице имају оштрији мозак. Што су чешће слагали слагалице, то је њихов мозак боље функционисао.

1649964453_puzzle-pieces-g80139bc2a_640.jpg
Фото: Пиксабеј

Студија је показала да слагалице могу да спрече појаву деменције за две и по године. Ово сугерише да ментално стимулативне активности могу помоћи у одлагању појаве симптома, али саме по себи не могу спречити деменцију.

Прочитајте још: Кратак ТЕСТ за проверу здравља СРЦА! Све што вам треба је хладна вода!

Међутим, слагалице имају разне бенефите по људско здравље, осим што одлажу потенцијалну деменцију. 

Побољшавају краткорочно памћење

Рад на слагалици јача везе између можданих ћелија, побољшава менталну брзину и ефикасан је начин за побољшање краткорочне меморије.

Пузле побољшавају расположење

Загонетке повећавају производњу допамина, хемикалије која регулише расположење, памћење и концентрацију. Допамин се ослобађа са сваким успехом док решавамо загонетку, односно сложимо пузлу. 

Оне олакшавају опуштање

Иако је примамљиво да се опустите гледајући телевизију или читајући на таблету, тело треба да избегава време испред екрана пре спавања. Пузле пружају много бољу прилику за опуштање, олакшавајући вам да лакше заспите. Доказано је да слагање пузли има исте предности као медитација. Стрес свакодневног живота нестаје и замењује га осећај мира и спокоја који снижава крвни притисак и рад срца.

Побољшавају визуелно и просторно резоновање

Морате да погледате појединачне делове слагалице или расположива места у слици да схватите како да уклопите делове у простор. Ако се то ради редовно, ово ће побољшати ваше визуелне и просторне вештине резоновања.

Изоштравају вашу логику и расуђивање

Загонетке су намењене вежбању вашег мозга. Тражење дела који фали и склапање целине, активирају различите делове вашег мозга, помажући вам да усавршите своје вештине критичког и аналитичког размишљања.

Зашто не испробате слагалицу са својом породицом и уверите се у предности?

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.