Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВЕ НАМИРНИЦЕ

ШТЕТНА страна КРОМПИРА: Једемо је га све начине, а људи нису ни свесни тога на који начин утиче на здравље

Онако како га припремате и са чиме га је једете, тако се и одражава на здравље.

1623492558_krompir.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Када помислите на кромпир, вероватно не мислите о њему као о некој суперздравој храни.

Међутим, ако изузмемо кромпиров чипс или помфтит, ово поврће је заправо одличан извор разних нутријената.

- Кромпири су сјајан извор витамина Ц, који се повезује са јачим имунитетом, синтезом колагена који јача кожу и ткива, даје јој еластичност и штити од штетних слободних радикала и побољшава апсорпцију гвожђа - каже нутриционисткиња Бет Старк.

Кромпир је извор КАЛИЈУМА

Осим тога, кромпир је добар извор калијума, због чега помаже у одржавању нормалног нивоа крвног притиска.

- Прецизније, један кромпир садржи око 800 милиграма калијума, док једна банана садржи око 500 милиграма - истиче нутриционисткиња Амбер Панконин.

- Такође, један кромпир средње вечилине садржи око 160 калорија, углавном из угљених хидрата и садржи око три-четири грама влакана. Садржи мало масти и протеина, али је зао богат нутријентима који чувају здравље срца - каже она.

Кромпир је омиљено поврће Срба.

Калијум, којим је омиљено поврће Срба веома богато, има значајну улогу у функционисању мишића, кардиоваскуларног и нервног система, али нутриционисти истичу да је његов најбољи ефекат то што помаже у одржавању нормалног нивоа крвног притиска.

Кромпир једите са кожом

- Иако можда не можете физички да осетите позитиван утицај кромпира на ниво крвног притиска, временом је могуће да се нормализује - каже нутриционисткиња Старк, и додаје:

 - Кромпир једите са кожом, како бисте унели више калијума и влакана.

Припрема кромпира

Наравно, важно је на који начин припремате кромпир, а пржење је дефинитивно један од најгорих начина.

"Ја их углавном печем или кувам и једем их у комбинацији са намирницама које садрже протеине или масти, попут пилетине или павлаке помешане са влашцем", открива нутриционисткиња Панконин.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas