· · Komentara: 0
ZDRAVE NAMIRNICE

ŠTETNA strana KROMPIRA: Jedemo je ga sve načine, a ljudi nisu ni svesni toga na koji način utiče na zdravlje

Onako kako ga pripremate i sa čime ga je jedete, tako se i odražava na zdravlje.

1623492558_krompir.jpg
Foto: Depozit

Kada pomislite na krompir, verovatno ne mislite o njemu kao o nekoj superzdravoj hrani.

Međutim, ako izuzmemo krompirov čips ili pomftit, ovo povrće je zapravo odličan izvor raznih nutrijenata.

- Krompiri su sjajan izvor vitamina C, koji se povezuje sa jačim imunitetom, sintezom kolagena koji jača kožu i tkiva, daje joj elastičnost i štiti od štetnih slobodnih radikala i poboljšava apsorpciju gvožđa - kaže nutricionistkinja Bet Stark.

Krompir je izvor KALIJUMA

Osim toga, krompir je dobar izvor kalijuma, zbog čega pomaže u održavanju normalnog nivoa krvnog pritiska.

- Preciznije, jedan krompir sadrži oko 800 miligrama kalijuma, dok jedna banana sadrži oko 500 miligrama - ističe nutricionistkinja Amber Pankonin.

- Takođe, jedan krompir srednje večiline sadrži oko 160 kalorija, uglavnom iz ugljenih hidrata i sadrži oko tri-četiri grama vlakana. Sadrži malo masti i proteina, ali je zao bogat nutrijentima koji čuvaju zdravlje srca - kaže ona.

Krompir je omiljeno povrće Srba.

Kalijum, kojim je omiljeno povrće Srba veoma bogato, ima značajnu ulogu u funkcionisanju mišića, kardiovaskularnog i nervnog sistema, ali nutricionisti ističu da je njegov najbolji efekat to što pomaže u održavanju normalnog nivoa krvnog pritiska.

Krompir jedite sa kožom

- Iako možda ne možete fizički da osetite pozitivan uticaj krompira na nivo krvnog pritiska, vremenom je moguće da se normalizuje - kaže nutricionistkinja Stark, i dodaje:

 - Krompir jedite sa kožom, kako biste uneli više kalijuma i vlakana.

Priprema krompira

Naravno, važno je na koji način pripremate krompir, a prženje je definitivno jedan od najgorih načina.

"Ja ih uglavnom pečem ili kuvam i jedem ih u kombinaciji sa namirnicama koje sadrže proteine ili masti, poput piletine ili pavlake pomešane sa vlašcem", otkriva nutricionistkinja Pankonin.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.